Ambrosius: Askolan vierailu Uspenskissa kaunis ekumeenisen ystävyyden ele

Helsingin Sanomissa (14.3.) julkaistussa mielipidekirjoituksessa metropoliitta Ambrosius ottaa kantaa ortodoksista kirkkoa puhuttaneeseen alttarikiistaan. Hän kutsuu piispa Irja Askolan vierailua Uspenskin katedraalissa yksityiskohtineen kauniiksi ekumeeniseksi ystävyyden eleeksi.

Ambrosius kertaa kirjoituksessaan tapahtumien kulun, kuinka Askola oli kirkossa kuten kuka tahansa rukoilemaan tullut kirkkovieras. Askolalle osoitettiin paikka lähellä ikonostaasia, kuten on tapana toimia arvovieraiden kohdalla. Askola myös seurasi alttarissa pappisvihkimystä, joka kesti noin kymmenen minuuttia liturgian keskellä.

”Olemme kiitollisia siitä, että luterilainen piispa halusi oppia näkemään ja kokemaan meidän papiksi vihkimyksemme”, Ambrosius sanoo.

Ortodoksinen piispainkokous on vuonna 2001 muistuttanut alttarin pyhyydestä.

”[Alttarille] ei ole lupa mennä miehen eikä naisen, ilman erityistä siunausta tai asiaa. Sääntö siis koskee samalla tavoin miehiä ja naisia. Tiettävästi yksikään kanoni ei kiellä naista menemästä alttariin.”

Kirkkojen vuorovaikutuksessa on Ambrosiuksen mukaan keskeistä se, että opitaan tuntemaan toisten tapoja rukoilla.

”Vähemmistökirkon erityinen haaste on kasvaa pois sisäänpäin kääntyneestä ja toisinaan ylikorostuneesta omanarvontunnosta. Ja kun edustamme katkeamatonta uskonperintöä alkukirkosta asti, tämän tradition arvo testataan valmiudessa jakaa sen aarteita muiden kristittyjen kanssa”, Ambrosius kirjoitta Helsingin Sanomissa.

Arkkipiispa Leo on halunnut selvittää Ambrosiuksen toiminnan alttarikiistan yhteydessä.

Lue

Paasto pilalla? – Ortodoksien alttarikohun taustat

Edellinen artikkeliVanhoillislestadiolaisuus on kirkollinen parodiahitti verkossa
Seuraava artikkeliTarvitaanko taiteessa aina isänmurha?

Ei näytettäviä viestejä