Younan: Aseet ei ratkaisu Iranin kiistaan

Younan205Munib Yuonan Lähi-idän tilanteesta.  Hän viittaa niin Syyriaan kuin koko arabimaailmaan sekä Iranin ja Israelin kiristyneisiin suhteisiin.

– Kirkonmiehenä sanon, että väkivalta tuo vain vihaa ja kostoa. Se jolla on ase, luulee voivansa valloittaa koko maailman, jatkaa piispa. Hänen mielestään alueella kaivataan ennen kaikkea koulutusta, jotta voidaan kasvattaa demokraattinen sukupolvi.

– Yhteiskunta ei voi muuttua, jos ei kasva uutta demokraattista sukupolvea. Te Suomessa imette demokratian jo äidin maidossa, mutta täällä kouluttamattomia on paljon, usein yli puolet kansasta.

– Lähi-idässä taistellaan nyt ihmisoikeuksista, sananvapaudesta, naisten oikeuksista,  vähemmistöjen oikeuksista ja uskonnon vapaudesta. Se alkoi Tunisiasta ilman välivaltaa ja me toivomme että se jatkuisi ilman väkivaltaa.

Piispa Younan korostaa, että Lähi-idän kristityt ovat oppineet elämään muslimien kanssa eikä siinä ole mitään pelättävää, mutta ääriliikkeiden nousu pelottaa.

– Egyptissä vallankumous tehtiin ilman johtajia,  ja nyt nähdään, että vaaleissa voittivat ne joilla oli sekä ohjelma että johtaja, nimittäin islamistit.

Yonanin mielestä Syyriassa on nyt kyse veljessodasta ja tilanne on erittäin vaikea.  Pelkona on, että se heijastuu koko Lähi-itään ja silloin seuraukset ovat arvaamattomat.  Kristilliset kirkot pelkäävät tulevaisuutensa puolesta ja siksi ne ovat hiljaa.

– Sielläkin pitäisi antaa tilaa keskustelulle. Syyria tarvitsee uudistuksia, muutosta poliisivaltiosta demokratiaksi, mutta se voi tapahtua vain dialogissa. Libyasta nähdään, että ne jotka käyttivät aseita, eivät nyt anna niitä pois, sanoo Younan.

Samoin hän kuuluttaa dialogia ja sivistynyttä diplomatiaa Israelin ja Iranin kiristyneisiin suhteisiin.

– Totta kai meitä pelottaa tämä tilanne, mutta sotilaallista ratkaisua ei ole. Jos ydinasetta käytetään, silloin kuolevat kaikki.  Euroopan pitäisi nyt pitää yllä jatkuvaa keskustelua ja normaalia diplomatiaa poliitikkojen kesken, sanoo piispa Munib Younan.

Edellinen artikkeliOulun tuomiorovasti oudoksuu luottamushenkilöiden aloitetta
Seuraava artikkeliTasa-arvovaltuutettu: Syrjintäkielto ei koske uskonnonharjoitusta

Ei näytettäviä viestejä