Vuosi 2017 on kaikkien protestanttien juhla

Vuosi 2017 merkitsee varsinkin luterilaisille uskonpuhdistuksen eli reformaation alkamisen 500:ttä muistovuotta.

Mutta samaa muistovuotta voivat viettää tai sen huomata myös monet muut, varsinkin protestanttiset kirkot. Tämän voi helposti huomata katsellessaan maailman kirkkojen virallisia verkkosivuja: Martti Luther ei ole vain luterilaisten omaisuutta.

Koko maailman 7,5 miljardista ihmisestä kristittyjä on noin 2,5 miljardia. Mutta moniko heistä kuuluu protestanttisiin kirkkoihin? Ja mitä protestanttiset kirkot ovat? Sen määritteleminen ei ole aivan yksiselitteistä tai -mielistä.

Yhden laskutavan mukaan perinteisiä protestantteja ovat lähinnä luterilaiset, reformoidut, anglikaanit, baptistit ja metodistit. Jos näin olisi, protestanttien määrä maailmassa olisi runsaat 300 miljoonaa.

Toisaalta sekä anglikaanit (85 miljoonaa) että luterilaiset (80 miljoonaa) korostavat mielellään – ja hyvin perustein – protestanttisen identiteetin asemesta pikemminkin liittymäkohtiaan yhteiseen katoliseen traditioon, vaikka ne toki reformaation kirkkoja ovatkin.

Tällöin otetaan teologisesti etäisyyttä ”varsinaisesta” protestanttisuudesta, joka tässä katsannossa koskisikin enemmän reformoidun tai kalvinistisen tradition piirissä muotoutuneita kirkkoja.

Entäpä hyvin laajasti ymmärretyn protestanttisuuden etäinen ulkokehä, viimeksi kuluneen runsaan sadan vuoden aikana syntyneet monenlaiset uusprotestanttiset kirkkokunnat? Niiden keskuudessa kirkon yhteisen katolisen tradition arvostus ei aina ole keskeistä. Onko myös helluntailaisilla ja muilla uusilla kristillisillä ryhmillä nyt juhlavuosi?

***

Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen muistuttaa, että helluntailaiset ja muut Suomen vapaakristillisessä neuvostossa olevat kirkot kyllä huomioivat reformaation muistovuoden.

– Esimerkiksi helluntailaisuuden itseymmärrys on nimenomaan protestanttinen. 1500-luvun reformaation kolmas haara oli anabaptistis-mennoniittinen. 1900-luvulla syntynyt helluntailaisuus ei ole suoranaisesti sen jatkumoa, mutta teologisesti sinne kulkevia juuria on ja sitä kautta koetaan yhteyttä reformaatioon. Reformaation muisto huomataan myös erityisellä tavalla tulevan kesän helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssissa, Matikainen sanoo.

Hän lisää, että varsinkin Suomen helluntailaisuudessa Luther on hyvin arvostettu.

– Hänen tekstejään siteerataan meillä usein.

***

Jos ”protestanttisuus” siis ymmärrettäisiin poikkeuksellisen laajalla tavalla – reformaation seurauksena nykypäivään saakka muodostuneet kirkkokunnat – siihen lukeutuisi myös maailman satoja miljoonia helluntailaisia, evankelikaalisia ja tunnustuksettomia (non-denominationaalisia) kirkkokuntia.

Tällä laskuopilla reformaation kirkkojen jäsenmäärä kasvaisi huikeaksi: se voi olla 600–700 miljoonaa. Tällöin protestanttien määrä ylittäisi jo suuresti esimerkiksi ortodoksisten kristittyjen määrän, mutta jäisi edelleen paljon alle 1,3 miljardin katolilaisen määrän.

Reformaation muistovuotta 2017 vietetään monissa maissa ykseyttä etsivässä hengessä ja muutenkin ekumeenisesti. Monissa maissa myös katolinen kirkko on muistovuodessa mukana.

Martti Luther on tänään ekumeeninen reformaattori. Hän varmasti pitäisi ajatuksesta.

Kuva: Jussi Rytkönen. Reformaation juhlavuoden maapallo Wittenbergin kaupungin torilla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAntti Mykkänen: ”Kevään kuntavaalien kuuma kysymys on, kuka tuottaa palvelut”
Seuraava artikkeliArvio: Matka Niilo Yli-Vainion pään sisälle

Ei näytettäviä viestejä