Vatikaani Pennsylvanian hyväksikäyttöraportista: Kauheat rikokset aiheuttavat häpeää ja surua

Vatikaani julkaisi eilen torstai-iltana tiedotteen liittyen Yhdysvalloissa aiemmin tällä viikolla julkaistuun raporttiin, jonka mukaan Pennsylvaniassa epäillään yli 300 katolisen papin hyväksikäyttäneen yli tuhatta lasta vuosikymmenien aikana. Tiedotteen mukaan raportti näistä hirvittävistä rikoksista nostaa pintaan erityisesti kaksi tunnetta: häpeän ja surun. Tiedotteen julkaisi Vatican News.

Vatikaanin mukaan paavi Franciscus suhtautuu erittäin vakavasti Pennsylvanian suuren valamiehistön työskentelyyn ja sen laatimaan raporttiin. Hän tuomitsee yksiselitteisesti alaikäisten seksuaalisen hyväksikäytön, joka riistää uhreilta heidän ihmisarvonsa ja uskonsa.

Paavi haluaa uhrien tietävän, että hän on heidän puolellaan. Kirkko kuuntelee paavin mukaan ennen kaikkea kärsineitä uhreja ja haluaa kitkeä traagiset ja kauhistuttavat teot, jotka tuhoavat viattomien ihmisten elämän.

Paavin mukaan kirkossa ja yhteiskunnassa on pyrittävä luomaan kaikilla tavoin turvallinen tila niin alaikäisille kuin haavoittuvassa asemassa oleville aikuisillekin.

”Kirkon täytyy oppia rankasti menneisyydestään ja vaatia vastuuseen sekä hyväksikäyttäjät että heidät, jotka ovat antaneet hyväksikäytön tapahtua”, Vatikaanin tiedotteessa sanotaan.

Siitä Vatikaani on tyytyväinen, että suurin osa raportin väärinkäytöksistä oli tapahtunut ennen 2000-luvun alkua eikä tapauksia ollut juuri lainkaan vuoden 2002 jälkeen.

”Suuren valamiehistön päätelmät yhdessä aiempien tutkimusten kanssa osoittavat, että katolisen kirkon uudistukset Yhdysvalloissa vähensivät dramaattisesti papiston harjoittamaa lasten hyväksikäyttöä”, tiedotteessa sanotaan. Paavi rohkaisee katolista kirkkoa kaikin tavoin jatkamaan uudistuksia ja korostaa, että hyväksikäyttötapauksista on raportoitava myös maalliselle oikeuslaitokselle.

Kuva: Olli Seppälä.

Lue myös:

Raportti: Yli 300 katolista pappia on saattanut hyväksikäyttää yhteensä jopa yli tuhatta lasta Yhdysvalloissa

Katolinen hiippakunta julkaisi kymmenien seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyjen nimet USA:ssa

Vatikaanin talouspäällikköä, australialaista kardinaalia epäillään lasten hyväksikäytöstä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliRaportti: Yli 300 katolista pappia on saattanut hyväksikäyttää yhteensä jopa yli tuhatta lasta Yhdysvalloissa
Seuraava artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä