Raportti: Yli 300 katolista pappia on saattanut hyväksikäyttää yhteensä jopa yli tuhatta lasta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa on julkaistu lähes 900-sivuinen raportti, josta selviää, että yli 300 katolisen kirkon pappia on todisteiden mukaan käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen yhteensä yli tuhatta lasta 1940-luvulta lähtien. Monien lasten tiedot ovat kuitenkin kadonneet, ja useat eivät ole uskaltaneet kertoa hyväksikäytöistä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, brittiläinen lehti The Guardian ja Yle.

Vuonna 2016 aloittanut suuri valamiehistö on haastatellut kymmeniä todistajia ja tutkinut yli 500 000 sivua asiakirjoja Pennsylvanian osavaltion hiippakunnista, lukuun ottamatta Philadelphiaa ja Altoona-Johnstownia, jotka on tutkittu jo aiemmin. Raportti perustuu pitkälti hiippakuntien salaisiin dokumentteihin mukaan lukien pappien itse kirjoittamiin tunnustuksiin.

Pennsylvanian osavaltion oikeusministeri Josh Shapiro kertoo hyväksikäytetyille lapsille opetetun, että väärinkäyttö ei ollut ainoastaan normaalia vaan myös pyhää. Lisäksi uhreja oli huumattu ja manipuloitu.

Useat hiippakunnat pyysivät lausunnoissaan anteeksi uhreilta ja sanoivat ryhtyvänsä toimiin varmistaessaan, että rikollinen toiminta loppuu.

– Suuri valamiehistö on kehottanut meidät laittamaan uhrit ensisijaiseen asemaan ja jatkossa parantamaan tapojamme lasten ja nuorten suojelemiseksi, Erien hiippakunnan piispa Lawrence Persico sanoi lausunnossaan.

Raportissa on yhteensä 301 papin nimet, joista suurin osa on jo kuollut. Suurin osa tapauksista on myös vanhentunut, ja vain kaksi pappia on tällä hetkellä syytettynä. Joidenkin pappien nimet on salattu, sillä heidän mielestään syytökset heitä kohtaan ovat perusteettomia.

Suuri valamiehistö on vaatinut lakiin tiukennuksia, kuten hyväksikäyttöjen vanhentumisajan poistamista, ja uhreille enemmän aikaa syytteiden nostamiseen.

Kuva: Bruce Andersen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5. Pyhien Pietarin ja Paavalin katedraali Philadelphiassa Pensylvaniassa. Katedraali on Philadelphian roomalaiskatolisen arkkihiippakunnan pääkirkko.

Lue myös:

Katolinen hiippakunta julkaisi kymmenien seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyjen nimet USA:ssa

Edellinen artikkeliOulun piispaehdokas Jukka Hautala: Kirkossa on käperrytty sen sijaan, että katsoisimme ihmiskuntaa
Seuraava artikkeliVatikaani Pennsylvanian hyväksikäyttöraportista: Kauheat rikokset aiheuttavat häpeää ja surua

Ei näytettäviä viestejä