Vaalikonevastausten tiedotus hämmentää osaa ehdokkaista

Kirkon tiedotuskeskus tiedotti eilen seurakuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksista. Tiedotteen mukaan ehdokkaat ovat arvoiltaan tavallista konservatiivisempia ja osallistuvat seurakunnan toimintaan aktiivisemmin kuin kirkon jäsenet keskimäärin.

Tiedote herätti joissakin ehdokkaissa hämmennystä, sillä vaalikoneen vastausaikaa on vielä tämä viikon perjantaihin saakka. Asiasta on käyty keskustelua esimerkiksi Facebookissa. Espoolainen ehdokas Marita Kiviranta pitää keskeneräisistä vastauksista tiedottamista hätiköitynä ja vertaa sitä ennakkoäänien julkaisemiseen.

– Uskoisin, että merkittävä osa ehdokkaista ei ole vielä vastannut. Nyt leviää mahdollisesti vääränlainen käsitys ehdokkaiden näkemyksistä.

Kiviranta arvelee, että tietojen julkistaminen voi vaikuttaa ainakin sellaisiin ehdokkaisiin, jotka ovat olleet epävarmoja vastauksistaan. Hänen mukaansa monet ehdokkaat ovat päivitelleet vaalikoneen kysymysten vaikeutta.

Kiviranta ei itse ole vielä vaalikonetta täyttänyt, mutta vakuuttaa, etteivät ennakkotiedot vaikuta hänen mielipiteisiinsä. Jonkinlaista vaikutusta saattaa tosin tulla esimerkiksi vastausten perusteluihin vaikkapa sanavalintojen kautta.

– Koen, että tässä on häiritty rauhaa täyttää vaalikone. Olen hämmästynyt siitä, että näin on toimittu.

Seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen kertoo, että vaalikoneeseen on vastannut noin 9 000 ehdokasta. Kaikkiaan potentiaalisia koneen täyttäjiä on 15 500 sillä osa 19 300 ehdokkaasta on ehdolla myös seurakuntaneuvostoihin. Tilastotieteen valossa vaalikoneen keskeneräisistä vastauksista saadut tulokset ovat siis luotettavia.

– Kyse on niin isosta massasta, että vaikka sinne tulisi vielä tuhansia vastauksia, koko maan osalta käyrät eivät suuresti heilahtele, Mari Leppänen sanoo.

Tiedot tarkastetaan vaalikoneen sulkeutumisen jälkeen ja niistä tiedotetaan uudestaan, mikäli ne poikkeavat nyt annetuista tiedoista.

Leppäsen mukaan tavoitteena on saada seurakuntavaaleille näkyvyyttä jo ennakkoon sekä innostaa vielä loppujakin ehdokkaita täyttämään vaalikone.

– Myös MTV3 uutisoi vaalikoneesta jo nyt, tämä on ihan normaalia toimintaa vaalien alla.

Jotkut ehdokkaat ovat hämmentyneet siitä, voivatko he vielä muuttaa tai täydentää vastauksiaan, kun niistä on jo tiedotettu. Mari Leppänen muistuttaa, että vaalikone on auki perjantaihin 10.10. kello 24 asti.

– Suosittelen lämpimästi vaalikoneen täyttämistä ja vastausten muokkaamista, mikäli siihen on tarvetta. Ja rohkaisen kaikkia vastaamaan vaalikoneeseen. Sillä on tutkitusti suuri merkitys, kun äänestäjä etsii sopivaa ehdokasta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa: Seurakuntaoppi on vanhoillislestadiolaisilla voimanlähde ja ongelma
Seuraava artikkeliElina Grundström Viesti-lehden päätoimittajaksi

Ei näytettäviä viestejä