Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – ”Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen”

Euroopan alueella on alkanut täysimittainen sota. Arkkipiispa Tapio Luoma lainasi aamulla ennen kello kahdeksaa julkaisemassaan päivityksessä Jesajan kirjaa 60:2. ”Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat. Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamunkoi, Herran kirkkaus hohtaa sinun ylläsi.”

Luoma totesi, että uutiset sodan syttymisestä Euroopan rajojen sisällä järkyttävät ja hämmentävät. ”Vihanpito synnyttää epätoivoa ja tuhoaa elämää. Mieli haluaa pitää kiinni toivosta ja huulille hiipii rukous: Herra armahda Ukrainan kansaa ja meitä kaikkia. Suojele niitä, jotka pelkäävät ja kärsivät sodan keskellä. Anna kansojen johtajille viisautta, jotta aseet vaikenisivat ja rauha koittaisi jälleen.”

Myös Oulun hiippakunnan piispan Jukka Keskitalon päivitys Facebook-sivuilla oli tehty varhain aamulla.

Keskitalon lyhyt Ukrainan lipulla kuvitettu teksti toteaa: ”Venäjä on hyökännyt avoimesti Ukrainaan. Sota on siis käynnissä Euroopan maaperällä. Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen. Kädet hakeutuvat ristiin: Herra auta ja armahda.”

”Valaise se, mikä on pimeää”

Lapuan piispa Matti Salomäki päivitti sivuilleen heti aamusta piispojen yhteisen viikko sitten keskiviikkona julkaiseman rukouksen, jossa pyydetään varjelusta Ukrainan kansalle. ”Vahvista yhteyttä ihmisten, kansojen ja valtioiden välillä”, rukouksessa pyydetään. Kuopion piispa Jari Jolkkonen julkaisi Twitterissä lyhyen piispojen yhteistä rukousta mukailevan tekstin rauhan ja Ukrainan kansan puolesta.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen totesi päivityksessään, että sota on nyt todellisuutta Euroopassa ja kutsui rukoilemaan rauhan puolesta: ”Valaise se, mikä on pimeää, poista pelot. Ja vaikka pahan valta näyttää kasvavan ympärillämme, vahvista toisen maailman ääni, sinun armosi ja anteeksiantamuksesi ääni,” Häkkinen siteerasi rukousta Onnettomuuden tapahduttua Kirkkohallituksen julkaisuista.

”Käännytä sodasta sokaistuneiden sydämet”

Espoon piispa Kaisamari Hintikan päivitys oli kirjoitettu rukouksen muotoon: ”Rauhan Jumala, varjele Ukrainaa ja sen kansaa, perheitä, lapsia, nuoria ja vanhoja. Käännytä sodasta sokaistuneiden sydämet. Anna viisautta niille, joiden käsissä on rauhan avaimet. Armahda meitä kaikkia.”

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen julkaisi aamulla Facebookissa kuvan ukistaan lähdössä sotaan ja pitkän pohdiskelevan rukouksen: ”Ihmisen henki on halpa. Suuri suru kaikkien niiden puolesta, jotka haluaisivat elää tavallista elämää, mutta joutuvat keskelle sotaa. Auta, pelasta!” Leppäsen mukaan kirkoissa eripuolilla Suomea rukoillaan rauhan puolesta tänään kello 19. ”Hakeudu toisten seuraan, juttele ystävän kanssa.”

Lue myös:

Presidentti Sauli Niinistö: ”Naamiot on nyt riisuttu” – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Suomen ortodoksipiispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sotatilanteeseen

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliLähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään
Seuraava artikkeliSeura­kunnissa ympäri Suomea järjestetään rukous­hetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhan­kelloja

Ei näytettäviä viestejä