Trump ”aikoo tuhota” lain, joka pitää kirkot pois politiikasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhosi rukousaamiaisella, että hän ”tuhoaa” lain, joka on 60 vuoden ajan pitänyt kirkot ja seurakunnat erossa politiikasta.

Trump puhui eilen torstaina kansallisella rukousaamiaisella noin 3 200 maalliselle ja uskonnolliselle vaikuttajalle 140 maasta. Puheessaan hän lupasi kumota Lyndon B. Johnsonin senaattoriaikanaan esittelemän lain, joka kieltää kirkkoja, hyväntekeväisyysjärjestöjä ja muita veroista vapautettuja organisaatioita osallistumasta poliittisiin kampanjoihin, kertoo Huffington Post.

– Tuhoan täysin Johnsonin lakimuutoksen, Trump vakuutti.

Trump lainasi puheessaan presidentti Jeffersonia: ”Voivatko kansakunnan vapaudet olla turvassa, kun olemme menettäneet uskon siihen, että ne ovat Jumalan lahjoja?”

– Näiden lahjojen joukossa on oikeus palvella Jumalaa oman uskomme mukaisesti, Trump sanoi yhdistäen kysymyksen verovapaudesta uskonnonvapauteen.

Vuodesta 1954 lähtien noudatettu laki on estänyt kirkkoja ja seurakuntia tukemasta ja vastustamasta ehdokkaita, lahjoittamasta rahaa vaalikampanjoihin ja levittämästä vaalimateriaalia tai ehdokasta vastustavaa materiaalia. Jos uskonnolliset johtajat antavat verovapaat fooruminsa poliittisten kampanjoiden käyttöön ja tukevat niitä, veroviranomaiset puuttuvat asiaan. Seurauksena voi olla verovapauden menetys.

Trumpin tavoitteena näyttää olevan, että seurakunnista tulisi uusia tehokkaita vaalirahan kerääjiä.

Huffington Postin mukaan monet republikaanit kannattavat lain kumoamista ja sitä on yritetty ennenkin, viimeksi viime vuonna. Pew-tutkimuskeskuksen mukaan vuonna 2014 lähes 60 prosenttia republikaaneista ajatteli, että kirkkojen pitäisi ilmaista poliittiset näkemyksensä. Demokraateista tätä mieltä oli 42 prosenttia.

Suoran ehdokkaiden tukemisen kirkoille sallisi vain 38 prosenttia republikaaneista ja 28 demokraateista.

Uskonnolliset johtajat voivat Yhdysvalloissa tukea vaalien ehdokkaita ja osallistua kampanjointiin yksityisinä kansalaisina niin kauan kun he eivät väitä puhuvansa edustamansa uskonnollisen järjestön puolesta.

Kuva: Valkoinen talo / Wikimedia Commons

Lue myös:

Kirkkojen maailmanneuvosto mukaan Trumpin maahantulon rajoituksia vastustavaan rintamaan

Trump uskoo myönteisen ajattelun voimaan – virkaanastujaisissa rukouksen lukee menestysteologi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIlmoittaudu mukaan – Toiminnan ja työelämän laadun kehittäjiä palkitaan Kirkkopäivillä
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä