Trump uskoo myönteisen ajattelun voimaan – virkaanastujaisissa rukouksen lukee menestysteologi

Donald Trumpin kristillisyydestä puhuttaessa muistetaan mainita, että hän hänellä on yhä tallella lapsuudenaikainen Raamattunsa. Hän jopa vannoo virkavalansa käsi sen päällä. Trumpissa voi nähdä Raamatun lisäksi myös Norman Vincent Pealen menestysteoksen Myönteisen ajattelun voima vaikutuksen. Näin kirjoittaa anglikaanipappi ja kolumnisti Giles Fraser brittilehti
The Guardianissa
.

”Uskosta on tullut Donald Trumpille täydellinen alibi ahneudelle”, Fraser kirjoittaa.

Fraser kertoo, että Norman Peale oli pappina newyorkilaisessa Marble Collegiate -kirkossa Fifth Avenuella, jossa Trumpin perhe kävi jumalanpalveluksissa vuosikymmenien ajan kuulemassa Pealen menestysteologiaa uhkuvia saarnoja. Pastori Pealesta tuli tärkeä vaikuttaja perheessä, ja hän vihki Donald Trumpin ja tämän ensimmäisen vaimon Ivanan vuonna 1977.

Peale julisti, että bisnesäly ja jumalisuus kulkevat käsi kädessä. Jumala haluaa siunata ihmistä menestyksellä, ja se saavutetaan myönteisen ajattelun voimalla: ”Luo itsestäsi mielikuva menestyjänä äläkä koskaan päästä siitä irti.”

Kirja neuvoi myös vaimentamaan liiallista itsetutkistelua ja itsekritiikkiä.

”On tärkeää huomata, että tämä ei ole uskoa Jumalaan vaan uskomiseen itseensä. Keskeistä on myönteisen ajattelun voima, ei sen sisältö”, Fraser kirjoittaa kolumnissaan.

Virkaanastujaisiinsa tänään Trump on valinnut kaksi menestysteologia lukemaan rukoukset: tv-evankelista Paula Whiten, jonka mukaan usko tekee rikkaaksi, sekä detroitilaisen mustan pastorin Wayne T Jacksonin, jonka mielestä Jumala on selvästi siunannut Trumpia.

”Katsokaa vaikka hänen kotejaan, yrityksiään, vaimoaan ja suihkukonettaan. Kukaan ei saa tuollaisia ilman Jumalan suosiota”, Jackson on sanonut.

Kolumnisti Fraser kirjoittaa, että ”siunauksesta” on tullut moraalinen alibi amerikkalaiselle ahneudelle. ”Valheellisen kiitollisuuden kuvottava hymy sanoo: Jumala antoi tämän minulle, joten ei ole kyse siitä, että minulla olisi liikaa.”

”Jopa perinteiset evankelikaalit ovat vihaisia Trumpin valinnoista rukoilijoiksi. Mutta amerikkalainen populaari uskonnollisuus on purjehtinut vaarallisilla vesillä siitä lähtien kun se lainasi 1800-luvun lopun filosofiaa, joka kehitteli ajatuksia mielen voimasta ja sen merkityksestä menestykselle”, Fraser kirjoittaa.

”Trumpin virkaanasujaisissa tämä väärä Jeesus, kuningas-Mammona, peitetään kultaan ja ylistykseen”, Fraser päättää kolumninsa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Maailma Trumpin mukaan

Edellinen artikkeliJärjestöt neuvottelivat avioliitosta – ”Tämä tuo konservatiiveja entistä lähemmäs toisiaan”
Seuraava artikkeliKenttäpiispa: Neuvostoliiton voitto olisi merkinnyt kristinuskon korvaamista pakkoateismilla Suomess

Ei näytettäviä viestejä