Kirkkojen maailmanneuvosto mukaan Trumpin maahantulon rajoituksia vastustavaan rintamaan

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viimeviikkoiset maahantuloa rajoittavat päätökset ovat saaneet kansainvälisesti useita vastalauseita. Nyt myös Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN), Luterilainen maailmanliitto (LML) ja ACT-allianssi ovat julkaisseet kannanoton, jossa ne kritisoivat Trumpin päätöksiä.

”Usko kutsuu kaikkia kristittyjä rakastamaan ja toivottamaan tervetulleeksi vieraan, pakolaisen”, järjestöt toteavat kannanotossaan.

”Meidät on kutsuttu kohtelemaan häntä niin kuin tahtoisimme itseämme kohdeltavan. Sana ja Herramme Jeesuksen Kristuksen opetukset ovat asian suhteen hyvin selkeitä.”

Kannanotossa järjestöt toteavat, että ne jakavat samat huolet kuin monet kristilliset johtajat Yhdysvalloissa ja ympäri maailman. Heidän huolensa koskevat Trumpin määräystä keskeyttää turvapaikanhakijoiden ottaminen 120 päiväksi, toistaiseksi voimassa olevaa maahantulokieltoa syyrialaispakolaisille ja maahantulon kieltämistä seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta.

”Näitä toimia on perusteltu kansakunnan suojelemisella siltä, että terroristit pääsisivät Yhdysvaltoihin. Kuitenkin meidän näkemyksemme mukaan tällaiset toimet aiheuttavat kärsimystä niille, jotka ovat terrorismin, kansanmurhan, uskontoon tai sukupuoleen kohdistuvan vainon tai sisällissodan uhreja”, järjestöt toteavat.

Kannanotossa tähdennetään, että kaikilla turvapaikkaa ja kansainvälistä suojelua tarvitsevilla on oikeus saada suojelua riippumatta uskonnosta tai etnisestä identiteetistä. Kristittyjen suosiminen ei myöskään välttämättä paranna kristittyjen asemaa niissä maissa, joista he ovat pakenemassa. Se voi vaarantaa yhteisöjen välistä sovinnontekoa, mikä vaikuttaa näiden kristittyjen tulevaisuuteen vanhassa kotimaassaan.

Meneillään on suurin turvapaikanhakijakriisi toisen maailmansodan jälkeen, KMN, LML ja ACT-allianssi huomauttavat. Yhdysvaltojen ei pitäisi rohkaista muita maita romuttamaan turvapaikanhakijoita varten luotua suojelua. Sen olisi pikemminkin säilytettävä pitkät perinteensä ja toivotettava vastakin turvapaikanhakijat tervetulleeksi.

Järjestöt pitävät myönteisenä sitä, että monet kirkot ja niiden johtajat ovat yhtä mieltä Trumpin linjausten huolestuttavuudesta.

Korjattu 1.2.2017 kello 12.30: Kirkkojen maailmanneuvoston lyhenne on KMN, ei KML.

Kuva: Valkoinen talo / Wikimedia Commons

Edellinen artikkeliKirkkoherra Arto Antturilta yllättävä ehdotus: Valtio voisi luopua avioliiton käsitteestä
Seuraava artikkeliKysely: Elämänkatsomustiedon opiskelun avaamiselle laajaa kannatusta

Ei näytettäviä viestejä