Kysely: Elämänkatsomustiedon opiskelun avaamiselle laajaa kannatusta

Suuri enemmistö eli 76 prosenttia suomalaisista kannattaa elämänkatsomustiedon avaamista kaikille valittavaksi koulun katsomusaineeksi uskonnon rinnalle, kertoo Vapaa-ajattelijain liitto tiedotteessaan. Asia ilmeni Taloustutkimuksen viime viikolla tekemässä kyselyssä.

Elämänkatsomustiedon avaamista kannattaa selvä enemmistö iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, ammatista, tulotasosta, perhetilanteesta ja puoluekannatuksesta riippumatta. Suurinta kannatus on nuorten ja kaupunkilaisten keskuudessa. Ajatusta kannatti 65-vuotiaiden keskuudessa 72 prosenttia vastanneista ja maaseudulla asuvista 73 prosenttia. Koulutustaustoista suurin kannatus, 88 prosenttia, oli ylioppilaiden ja lukiolaisten ryhmässä ja pienin, 71 prosenttia, ammattikoulutuksen ja opistotason ryhmässä.

Puoluekannatuksensa ilmaisseista valtaosa kannatti ajatusta kristillisdemokraattien tukijoita lukuun ottamatta. Elämänkatsomustiedon avaaminen sai eniten kannatusta vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n tukijoiden joukossa.

– Kyselyn näin selvä tulos yllätti myönteisesti, Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski sanoo tiedotteessa.

– Asian ei pidä jäädä tähän. Nopein ratkaisu olisi, jos eduskunnan sivistysvaliokunta ottaisi käsittelyyn täysistunnosta valiokuntaan lähetetyn eduskunta-aloitteen.

Aloitteen elämänkatsomustiedon avaamisesta on tehnyt viime kesäkuussa kansanedustaja Anna Kontula (vas). Aloite on tällä hetkellä sivistysvaliokunnassa, jossa se on odottanut käsittelyä viime syyskuusta lähtien.

Vapaa-ajattelijain liiton teettämä kysely toteutettiin puhelinhaastatteluilla. Kyselyyn vastasi 1 005 henkilöä eri puolilta maata.

Kysymys oli muotoiltu näin: ”Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on nykyisin pakollista evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. Uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Peruskoulussa valinnan tekevät oppilaiden huoltajat, lukiossa opiskelija itse. Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta?”

Kuva: Matti Pirhonen

Lue myös:

Eduskunnassa käsiteltiin lakialoitetta uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksesta

Edellinen artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto mukaan Trumpin maahantulon rajoituksia vastustavaan rintamaan
Seuraava artikkeliParhaillaan vietetään uskontojen yhteisymmärryksen viikkoa

Ei näytettäviä viestejä