Sodan vuosipäivänä Ukrainaa muistetaan seurakunnissa: ”Rukous rauhan puolesta on tehtävämme”

Ukrainaa muistettiin myös vuosi sitten Senaatintorilla ja Helsingin tuomiokirkossa. Kuva: Juha Rintamäki

Lauantaina 24.2. tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Viime vuoden tapaan vuosipäivää muistetaan eri tavoin useissa seurakunnissa.

Suurimman määrän ihmisiä koonnee tänäkin vuonna Helsingissä Senaatintorilla ja Tuomiokirkossa järjestettävät tilaisuudet. Tilaisuus alkaa kello 17 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Hautakynttilöitä voi käydä laskemassa Tuomiokirkon portaille kello 15-20 välisenä aikana. Kynttilät kerätään sen jälkeen ja toimitetaan Ukrainaan rintamalle energian- ja valonlähteiksi. Järjestäjät ovat varautuneet jakamaan torilla 2000 kynttilää.

Tilaisuudessa kuullaan myös Maailma-kuoron sekä ukrainalaisten kuorojen yhteisesityksinä muun muassa laulu Molytva za Ukrainu, Rukous UKrainasta. Tuomiokirkossa on kello 18 Rauhan messu.

Tilaisuuksia on eri puolilla Suomea, joista oheen on koottu niistä muutama. Esimerkiksi Nivalassa järjestetään 24.2. ekumeeninen Valoa Ukrainaan -tapahtuma. Siihen sisältyy rukoushetki ja musiikkia kirkossa, kynttilöiden sytyttäminen muistomerkillä ja iltakahvit ukrainalaisilla herkuilla seurakuntakodissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä seurakuntien ja kaupungin kanssa. Nivalassa asuu noin 70 ukrainalaista.

Kuusamossa järjestetään Valoa Ukrainaan -tilaisuus Pyhän Ristin kirkolla, johon kuuluu kynttilöiden sytyttäminen, kellojen soitto ja rauhankulkue. Kaustisen kirkossa järjestetään tukikonsertti, jossa kerätään kolehti humanitaariseen apuun Ukrainassa.

Äänekosken seurakunnassa soitetaan rauhankelloja kello 18 ehtookellojen myötä, Muualle haudattujen muistelupaikalle voi tuoda kynttilöitä, paikalla on kirkkoherra Elina Tourunen sekä Ukraina-vapaaehtoisia. Tilaisuuden kutsu toteaa ”Emme unohda”.

Pielaveden kirkossa on rukoushetki Rauhan puolesta, myös Gazassa käytävään sotaan liittyen. Seurakunnan sivuilla sanotaan, että ”Rukous rauhan puolesta on tehtävämme”.

Lahdessa seurakuntayhtymän kaikkien kirkkojen kellot soivat kello 12.

Forssassa Valoa Ukrainaan -tapahtuma alkaa kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Tilaisuudessa puhuu seurakuntapastori Asko Kantola ja Ukrainan satakielet -kuoro esiintyy.

Tampereella järjestetään rauhanrukous Kiovan puistossa. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot tuomiorovasti Olli-Pekka Silfverhuthilta ja pormestari Kalervo Kummolalta. Musiikkia esittävät sekä Jaakko Löytty että poikakuoro Pirkanpojat. Tampereella Kalevan kirkon julkisivu valaistaan Ukrainan lipun värein 23.-25.2.

Ikaalisissa on muistohetki hautausmaalla, jonka yhteydessä sytytetään kynttilöitä, kuunnellaan kirkonkellojen soittoa ja sekä Ukrainan että Suomen kansallislaulut trumpetilla esitettynä. Ennen muistohetkeä toimitetaan ortodoksinen vainajien muistopalvelus eli panihida. Palveluksen toimittaa ukrainalaissyntyinen arkkimandriitta Fotij ukrainan kielellä.

Useissa seurakunnissa tilaisuudet järjestetäänkin ekumeenisina. Omassa seurakunnassa mahdollisesti järjestettävistä tilaiuuksista kannattaa etsiä tietoa kyseisen seurakunnan verkkosivuilta.

Edellinen artikkeliKysymys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä Jyväskylän kirkoissa ei vielä ratkennut tuomiokapitulissa
Seuraava artikkeliUkraina maksaa verellä Euroopan vapaudesta, kun Venäjän avoin hyökkäys saavuttaa toisen vuosipäivänsä

Ei näytettäviä viestejä