”Seurakunta on toivon tuoja” – Teijo Peltola valittiin Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi

Teijo Peltola. Kuva: Jaakko Rusama

Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi valittiin 13.12. Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola. Peltola valittiin tehtävään välillisellä vaalilla. Toinen jäljellä ollut ehdokas oli vs. kirkkoherra Tiina Keinänen. Seurakuntaneuvoston äänet jakautuivat äänestyksessä 9-7 Peltolan voitoksi.

Peltola kertoo olevansa iloinen ja kiitollinen valinnastaan.

– Arvostan saamaani kutsua erittäin paljon.

Vaasassa syntynyt ja kasvanut Peltola iloitsee erityisesti siitä, että saa palata töihin lapsuus- ja nuoruusvuosiensa kotiseurakuntaan.

– Sieltä minä olen maailmalle lähtenyt. Toki ymmärrän, että moni asia on tässä välissä muuttunut, mutta kuitenkin.

Peltola oli nuorena hyvin aktiivinen seurakunnan toiminnassa ja kutsuu Vaasan suomalaista seurakuntaa urheilutermein ”kasvattajaseurakseen”.

– Tutustun silti seurakuntaan työyhteisönä ja yhteisönä kuin uuteen.

Peltolan pappisura alkoi kolmekymmentä vuotta sitten, kun hän sai vihkimyksensä helluntaina 1993. Ensimmäinen työseurakunta oli Lempäälässä, jossa vierähti kolme vuotta. Vuonna 1996 olivat edessä uudenlaiset haasteet.

– Osallistuimme vaimoni kanssa Lähetysseuran lähetyskurssille. Tie vei Senegaliin lähetystyöhön.

Peltola teki vaimonsa kanssa lähetystyötä Senegalissa kolmen työkauden eli yhdentoista vuoden ajan.

– Toimin Lähetysseuran edustajana sekä Senegalin luterilaisen kirkon kehitysyhteistyöosaston koordinaattorina. Työkausien välissä tein työtä Tikkurilan seurakunnassa seurakuntapastorina.

Peltola ehti toimia hetken aikaa myös Hartolan seurakunnan vt. kirkkoherrana vuosina 2006-2007. Pidemmän kirkkoherrakauden Peltola teki Lounais-Hämeen Tammelan seurakunnassa, jossa hän palveli vuodesta 2009 vuoteen 2016.

– Sieltä siirryin Kansanlähetyksen palvelukseen.

Myös Kansanlähetyksessä työskentelemisen lomaan on mahtunut sivupolkuja, esimerkiksi Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan vt. kirkkoherran tehtävä kahdeksan kuukauden ajan vuonna 2022.

Peltola kuvaakin itseään innostuvaksi ja projektilähtöiseksi ihmiseksi, joka on mielellään tarttunut toimeen jos toiseenkin. Tammelan seurakunnan kirkkoherran työtä rytmitti vuoden mittainen virkavapaa, jolloin Peltola toimi Interpedia Ry:n kehitysyhteistyöpäällikkönä. Samoihin aikoihin Peltola aloitti myös Wycliffin raamatunkääntäjien hallituksen puheenjohtajana.

Nyt on kuitenkin seurakuntatyön aika. Peltolan mukaan seurakunnan perusolemus on selkeä.

– Kirkkomme ainutlaatuinen tehtävä on välittää evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta ja iankaikkisen elämän toivosta. Ne tarjoavat kestävän perustan tälle elämälle ja muistuttavat samalla, että tämä elämä ei ole kaikki. Seurakunta on toivon tuoja.

Peltola tunnistaa myös kirkon haasteet 2020-luvun Suomessa. Jäsenkehitys ja polarisaatio ovat tosiasioita, jotka kirkon on tiedostettava. Peltolan näkee, että kirkon tulisi kyetä polarisoituneessa ajassa toimimaan kaikkia palvellen.

– Seurakunta on kaikkia varten. Toivon, että seurakunta koettaisiin paikaksi, jossa ihminen otetaan vastaan.

Peltola toivoo, että Vaasan suomalaisella seurakunnalla olisi edessään sanan aika.

– Minä itse harjoitan raamatunlukua ”Sanan aika”-raamatunlukuohjelman kautta, jossa luetaan Raamattu kannesta kanteen kolmessa vuodessa.

Peltola toivoo seurakunnan muistavan Jumalan sanaa ja pysyvän juurillaan.

– Meidän tulee olla olemassa sekä ajassa että sanassa.

Kirkkoherran tehtävän Peltola tiivistää niin, että kirkkoherra on kaikkia varten.

– Kirkkoherra ei kuitenkaan aja kaikkien agendaa. Silti hänen tulee olla kaikkien palvelija. Se on onnistuneen viranhoitamisen edellytys.

Peltolan perheeseen kuuluu vaimo Minna sekä kaksi aikuista tytärtä. Harrastuksia on runsaasti, aina monipuolisesta liikkumisesta kielten opiskeluun, kirjallisuuteen ja etnoruokiin.

Edellinen artikkeliJoulukaupungin ylle laskeutui varjo – Gazan sota vaikuttaa myös nuorten elämään
Seuraava artikkeliNäkökulma: Voisiko tuleva presidentti toivottaa Eid mubarak ja hyvää hanukkaa?

Ei näytettäviä viestejä