Rippikoulun suosio säilynyt

Rippikoulun tavoittavuudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Vuonna 2013 luterilaisen kirkon rippikouluun osallistui 15 vuotta täyttäneistä nuorista 82,6 prosenttia, mikä on saman verran kuin vuonna 2012. Rippikoulun kävi yli 48 000 15-vuotiasta.

16–17-vuotiaita rippikoululaisia oli 506. Aikuisten rippikoululaisten määrä on viime vuosina laskenut. Kun lasketaan kaikenikäiset rippikoululaiset yhteen ja verrataan 15-vuotiaiden ikäluokan kokoon, rippikoulu tavoittaa 84,6 prosenttia suomalaisista.

Joillain paikkakunnilla rippikoulu on kasvattanut suosiotaan. Esimerkiksi Tampereella rippikoulun käyneiden osuus ikäluokasta kasvoi, vaikka kirkkoon kuuluvien osuus nuorista on laskenut.

Yhä useampi liittyykin kirkkoon rippikoulun yhteydessä. Vuonna 2013 rippikoulun yhteydessä seurakunnan jäseneksi liittyi 1295 henkilöä, mikä on 168 enemmän kuin vuonna 2012. Heistä kastettiin 868.

Tampereen seurakuntayhtymän rippikoulupastori Jari Pulkkinen selittää rippikoulun suosiota jatkuvalla kehitystyöllä.

– Olemme järjestelmällisesti keränneet palautetta riparilaisilta ja heidän vanhemmiltaan ja ottaneet saadun palautteen opiksi, Pulkkinen kertoo.

Nuorten näkemyksiä hyödynnetään myös vuonna 2017 uudistettavan rippikoulusuunnitelman valmistelussa. Nuoret toivoivat myös, ettei rippikoulun leirijaksojen pituudesta tingitä.

Vuonna 2013 rippikoulujen tilastoinnissa on siirrytty Kirjuri-järjestelmään. Tämän vuoksi vuoden 2013 luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin verrattuna. Prosenttiosuudet väestöstä perustuvat Tilastokeskuksen ennakkotietoihin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuomakunta virkosi henkiin Kevätseurannassa
Seuraava artikkeliOpetushallitus toivoo seurakuntavaaleja oppilaitoksiin

Ei näytettäviä viestejä