Luomakunta virkosi henkiin Kevätseurannassa

Muuttolintujen paluu on tapahtunut aikaisemmin kuin koskaan Kevätseurannan historiassa. Vaikka Luonto-Liiton Kevätseuranta alkoi edeltäneitä viikkoja selvästi viileämmässä säässä, muuttolintuhavaintoja kertyi viime viikonlopulta runsaasti.

Etelä-Suomessa kaikkien havaintojen määrää rajoitti ensimmäisen seurantaviikonlopun sankka lumisade, mutta havaintoja on kertynyt tähän mennessä jo enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

Laulujoutsenista saatiin tavallistakin enemmän ilmoituksia aina Kemin eteläpuolelta asti. Myös muista muuttolinnuista, kuten kottaraisista ja kurjista, saatiin runsaasti havaintoja viikonlopun aikana. Kevään äänistä varsinkin kiurujen laulua pystyi Etelä-Suomessa kuulemaan monin paikoin.

Ennen seurantaviikonloppua havaintoja tuli poikkeuksellisen runsaasti muun muassa kyistä ja sitruunaperhosista, joita on tavallisesti havaittu näin paljon vasta 2–3 viikkoa myöhemmin. Viikonlopulta havainnot näistä lajeista kuitenkin puuttuivat lähes täysin. Hyönteis- ja kukkimishavaintojen määrä putosi viikonloppuna selvästi. Muuttolinnut sen sijaan eivät pelästy pakkasia yhtä helposti.

Perhosista ja kukista on kuitenkin turha kantaa huolta, sillä suuri osa niistä selviytynee pakkasten yli. Keväinen luonto on sopeutunut lämpötilan vaihteluihin, muistuttaa Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen.

Kevään ensi kukkijoista, leskenlehdestä ja sinivuokosta, tehtiin myös selvästi tavallista enemmän ensihavaintoja läpi koko Etelä-Suomen. Viikonlopultakin havaintoja saatiin jonkin verran, vaikka lumipeite hankaloitti havainnointia.

Tänään torstaina on kevätpäivän tasaus.

(Kuvassa Uudessakaupungissa talvehtinut harvinainen idänturturikyyhky.)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKanttori haki piloillaan talousjohtajaksi
Seuraava artikkeliRippikoulun suosio säilynyt

Ei näytettäviä viestejä