Opetushallitus toivoo seurakuntavaaleja oppilaitoksiin

Opetushallitus rohkaisee yhdessä kirkkohallituksen kanssa keskiasteen oppilaitoksia mahdollistamaan ennakkoäänestyksen syksyn seurakuntavaaleissa omissa tiloissaan. Nämä ovat lähestyneet yhteisellä kirjeellä kaikkia Suomen lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia aiheeseen liittyen.

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälän ja kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalon yhdessä allekirjoittamassa kirjeessä toivotaan yhteistyötä oppilaitosten ja paikallisten seurakuntien välillä. Opetushallitus lähestyi jo vuoden 2010 seurakuntavaaleissa keskiasteen oppilaitoksia samansisältöisellä kirjeellä. Useat oppilaitokset tarttuivat tuolloin haasteeseen. Nyt käytännön toivotaan yhä laajenevan.

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä myöntää miettineensä synnyttääkö yhteinen kirjelmä kirkkohallituksen kanssa vastustusta niissä piireissä, joissa toivotaan kirkon ja yhteiskunnallisen toiminnan erottamista toisistaan.

– Suomessa on kuitenkin kansankirkko ja Opetushallituksen intresseissä on kansalaiskasvatus. Kyseessä on siten normaali ja puhtaista motiiveista nouseva hanke, Pitkälä sanoo Kotimaa24:lle.

Kirjeessä painotetaan ensimmäisen vaalikokemuksen merkitystä. Sen mukaan ajankohtaisesti toteutettu demokratiakasvatus luo pohjaa aktiiviselle kansalaisuudelle. Kirjeessä todetaan, että seurakuntavaalit ovat toistaiseksi ainoat vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyspaikoista päättää kunkin seurakunnan oma vaalilautakunta. Sama kirje on postitettu myös kaikkiin seurakuntiin ja seurakuntayhtymiin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRippikoulun suosio säilynyt
Seuraava artikkeliKirkkolain vaaleja koskevat säännökset koottu yhteen lukuun

Ei näytettäviä viestejä