Professori Miikka Ruokanen vastaa John Vikströmille: Avioliitto ei ole ihmisarvon kriteeri ja mittari

Eläkkeellä oleva Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen vastaa emeritusarkkipiispa John Vikströmille, joka ehdottaa kirkon avioliittokäsityksen laajentamista. Vikströmin kirjoitus julkaistiin ensin 22.1. ilmestyneessä Kanava-lehdessä ja sen jälkeen Suomen Kuvalehden ja Kotimaan verkkosivuilla. Vikströmin kirjoituksen voi lukea täältä.

”Avioliitto ei ole ihmisarvon kriteeri ja mittari, kuten nykykeskustelu – myös Vikström – näyttää edellyttävän. Jokaisen persoonan ääretön ihmisarvo perustuu luomiseen ja on ehdoton ja täydellinen sellaisenaan, on hän avioliitossa tai muussa parisuhteessa tai ei ole”, Ruokanen kirjoittaa Kotimaa.fi:ssä julkaistussa vastauksessaan Vikströmille. Ruokasen kirjoituksen voi lukea täältä.

Ruokanen kirjoittaa, että suurissa maailmanuskonnoissa suvaitaan eriasteisesti seksuaalisia vähemmistöjä, jotka ymmärretään osaksi inhimillisen elämän monimuotoisuutta. Suvaitseminen ei ole Ruokasen mukaan johtanut missään uskonnossa siihen, että uskonnon varsinainen opetus avioliitosta olisi muutettu sukupuolineutraaliksi.

Ruokanen painottaa luomisteologiaa, jonka sivuuttaminen on hänen mielestään Vikströmin kirjoituksen puute.

”Vikströmin argumentin kantavana teemana on kirkon opetuksen asteittainen vapautuminen patriarkaalisen yhteiskunnan rajoittavista normeista. Tämä sosiaalis-kulttuurinen perustelu ei kuitenkaan riitä kumoamaan luomisteologian ontologista perustaa.”

Ruokasen mukaan avioliiton olemuksellinen perusta on siinä identiteetissä, ”jonka elämän Luoja on kullekin ihmiselle antanut”. Tämä lahja ei ole sidottu ”patriarkaalisuuden” sosiologiseen ideaan.

”Tähän perustuu myös ero naispappeuden hyväksymisen ja homoavioliittojen välillä: Pappeuden avaaminen naisille merkitsi miesvaltaisen sosiaalisen eetoksen murtamista. Tässä olen samaa mieltä Vikströmin kanssa”, Ruokanen kirjoittaa.

Miikka Ruokanen työskentelee systemaattisen teologian professorina Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa.

Lue myös:

Emeritusarkkipiispa John Vikström haluaa laajentaa kirkon avioliittonäkemystä – ”On kyse ihmisarvosta ja tasa-arvosta”

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMaaseudulla luotetaan kirkkoon ja siksi papin kolumni tuntui niin brutaalilta, sanoo MTK:n Juha Marttila
Seuraava artikkeliVerkkoäänestys ratkaisee Hämeenlinnassa, mihin seurakunta käyttää rahaa

Ei näytettäviä viestejä