Piispa Jolkkonen korjailee kirkon välejä Minna Canthiin

Kuopion piispa Jari Jolkkonen tarkasteli kirjailija Minna Canthin ja piispa Gustaf Johanssonin välistä suhdetta eilen keskiviikkona Kuopiossa järjestetyssä Humanismi-illassa.

Canthin ja Johanssonin välit rikkoutuivat pahasti 1880-luvulla. Kuopiolaiset vaikuttajat eivät olleet puheväleissä, mutta arvostelivat toisiaan Helsinkiin lähettämissään yksityiskirjeissä. Jolkkosen mukaan riidan taustalla oli erilainen käsitys naisen rooleista yhteiskunnallisten tehtävien hoitamisessa, mutta myös tietämättömyyttä, väärinkäsityksiä ja luonteiden temperamenttia.

Piispa huomautti puheessaan, että papisto ymmärsi Canthia väärin.

”Hänen tarkoituksenaan oli parantaa naisten, lasten, köyhien ja muiden heikossa asemassa olevien asemaa, ei levittää paheita ja siveettömyyttä, kuten arvostelijat kuvittelivat”, Jolkkonen puhui Kuopiossa.

Jolkkonen arvioi Canthin olleen kirkon solidaarinen kriitikko. Tämä ei arvostellut pappeja siksi, että olisi ollut ateisti, vaan siksi, että oli kristitty. Vaikka Canth ja Johansson olivat huonoissa väleissä, he toimivat Jolkkosen mukaan omilla tahoillaan samojen päämäärien hyväksi.

”Minna kuvaa kirjoissaan realistisesti oikeita ongelmia: köyhien, naisten, orpojen, sairaiden ja vankien asema oli kohtuuttoman huono. Piispa Johansson etsi tehokkaasti ratkaisuja: hänen johdollaan Kuopion hiippakunnassa luotiin maan ensimmäinen diakoniasääntö, jolla seurakunnat määrättiin perustamaan diakoniarahastoja ja diakonian virkoja.”

Jolkkonen sanoi, että Canth oli ”oikeamielinen julistaja, tulisieluinen taistelija ja hurskas kristitty”.

”Kunnioitan syvästi Minna Canthin vakaumusta ja elämäntyötä. Omasta puolestani tahdon tehdä rauhan Minnan kanssa”, Jolkkonen sanoi.

Minna Canthin syntymästä tuli 19. maaliskuuta kuluneeksi 170 vuotta. Canthin perintöä juhlitaan Kuopiossa luentosarjalla, jossa eri alojen toimijat pohtivat Canthin suhdetta uskontoon ja kirkkoon, teatteriin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja lehtityöhön.

Kevään viimeisen luennon pitää 23. huhtikuuta Savon Sanomien vastaava päätoimittaja Jari Tourunen otsikolla ”Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin”.

Jari Jolkkosen esitelmä on kokonaisuudessaan luettavissa Kuopion hiippakunnan sivuilla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliViisi blogia tavoittelee Kotimaan pro blogi -palkintoa
Seuraava artikkeliSuviseuratalkoot käynnistyvät Pyhäjoella

Ei näytettäviä viestejä