Patriarkka Bartolomeos saapui pääkaupunkiseudulle

Bartolomeus 1 of 1Bartolomeos on aloittanut Suomen ja pääkaupunkiseudun vierailunsa. Patriarkan vierailuun huipentuu Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 90-vuotisjuhla

Patriarkan tulojuhlaa vietettiin Pyhän kolminaisuuden kirkossa Helsingissä. Kyseessä oli patriarkka Bartolomeoksen vastaanottaminen Suomen ortodoksiseen kirkkoon, Helsingin metropoliittakuntaan ja Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. Juhlassa vietettiin kiitosrukouspalvelus, kuultiin Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon tervetulopuhe patriarkalle ja patriarkan vastauspuhe. Tilaisuus päättyi puutarhakahveihin.

Hieman ennen kello kymmentä Pyhän kolminaisuuden kirkon edusta Unioninkadulla oli täynnä patriarkan saapumista odottavaa väkeä. Suomen ortodoksisen kirkon johtoa ja patriarkka Bartolomeos tulivat säntillisesti paikalle mustassa autosaattueessa. Vastassa kirkon edustalla oli paljon lapsia, jotka heiluttivat keltaista Bysantin lippua, joka on kirkollinen lippu kreikkalaisessa maailmassa. Patriarkka pysähteli ja tervehti lapsia iloisesti. Bartolomeos tunnetaan välittömänä ja helposti kontaktia ottavana henkilönä.

Kirkon edessä Bartolomeoksen tapaamista odotti myös Sirkka Ruohomäki, joka on kuulunut ortodoksiseen kirkkoon viisi vuotta. Ennen hän oli luterilainen.

– Haluan nähdä Bartolomeoksen, jolle liturgiassa aina rukoillaan pitkää ikää. Halusin tavata hänet henkilökohtaisesti ja ehkä saada siunauksen. Hän on kunnioitettu ortodoksisessa traditiossa, Ruohomäki sanoo.

Suomen ortodoksinen kirkko sai itsenäisen aseman ekumeenisen patriarkaatin yhteydessä 6.7.1923 annetun Tomos -asiakirjan myötä. Vastaavanlainen autonominen asema myönnettiin samalla Viron ortodoksiselle kirkolle. Patriarkka saapuu vierailulle Suomeen Viron ortodoksisen kirkon juhlista. Virossa patriarkka on ollut virallisella vierailulla Viron presidentti Toomas Ilveksen kutsusta. Lauantaina patriarkka Bartolomeos teki historiallisen vierailun Virossa käymällä ensi kertaa Viron Moskovan patriarkaatin ortodoksisessa kirkossa. Tätä pidettiin sovinnoneleenä, Helsingin ortodoksisen seurakunnan nettisivuilla valotetaan. Virossa on sekä Konstantinopolin että Moskovan patriarkaatin alaiset ortodoksiset kirkot.

Patriarkan vierailun pääkohteena ei ole aikaisemmin ollut juuri pääkaupunkiseutu, jossa asuu kolmannes koko Suomen ortodokseista (yli 20 000). Suomen-vierailullaan patriarkka haluaa erityisesti kohdata paikallisia suomalaisia ortodokseja.

Patriarkka Bartolomeos tapaa luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen keskiviikkona 12.9. ja Suomen presidentti Sauli Niinistön 13.9.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti sijaitsee Istanbulissa Turkissa. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena eli itsehallinnollisena kirkkona Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan alaisuuteen. Bartolomeos on Turkin kansalainen, etnisesti turkinkreikkalainen. Ekumeenisena patriarkkana hän on toiminut noin 22 vuotta.

Huomenna torstaina Helsingissä Uspenskin katedraalissa toimitetaan patriarkaalinen juhlaliturgia ja päivä huipentuu Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 90-vuotisjuhlakonserttiin ja patriarkan juhlavastaanottoon.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOnko uskontojen välinen rukous mahdollista? – Piispainkokous ohjeisti
Seuraava artikkeliPitääkö piispoja aina totella?

Ei näytettäviä viestejä