Paavi Franciscus Mongoliassa – buddhalais­enemmistöisen maan pienen katolisen paikallis­kirkon tapaamisella Vatikaani pyrkii myös lähestymään diplomaattisesti Kiinaa

XDS146; Pope Francis is greeted by Cardinal Giorgio Marengo, left, Apostolic Prefect of Ulaanbaatar, and faithful gathered outside the Apostolic Prefecture in Ulaanbaatar's Kahn Uul district, Friday, Sept. 1, 2023. Pope Francis is traveling to Mongolia to encourage one of the world's smallest and newest Catholic communities. It's the first time a pope has visited the Asian country and comes at a time when the Vatican's relations with Mongolia's two powerful neighbors, Russia and China, are once again strained. (AP Photo), AP / LEHTIKUVA / LOUISE DELMOTTE

Paavi Franciscus saapui eilen torstaina uraa uurtavalle vierailulle Mongoliaan. Kyseessä on paavien ensimmäinen vierailu tähän Itä-Aasian maahan, jossa toimii eräs maailman pienmimmistä ja nuorimmista katolisista paikalliskirkoista.

Asiasta ovat kertoneet monet kansainväliset viestimet, esimerkiksi Reuters.

Paavi tapaa Mongolian katolilaisia, mutta myös maan poliittista johtoa, diplomaattikuntaa ja muita uskonnollisia ryhmiä. Sunnuntaina hän osallistuu uskontojenväliseen tapaamiseen.

Mongoliassa on runsaat kolme miljoonaa asukasta. Heistä hieman yli puolet uskonnoltaan buddhalaisia ja runsas kolmannes tunnustautuu uskonnottomiksi. Eri kirkkoihin kuuluvia kristittyjä saattaa olla noin 80 000. Heistä katolilaisia on vajaat 1 500.

Kristinusko saapui mongolien keskuuteen nestoriolaisessa muodossaan jo varhaiskeskiajalla, mutta lähetystyö koki keski- ja uudella ajalla paljon takaiskuja. Nykyinen katolinen kirkko maassa on syntynyt käytännössä Mongolian vuoden 1990 demokraattisen vallankumouksen jälkeen.

PAAVIN KONEEN ylittäessä Kiinan ilmatilaa matkalla Mongoliaan Franciscus lähetti Kiinan presidentille Xi Jinpingille viestin. Reutersin mukaan paavi lähettää normaalistikin tervehdykset valtionpäämiehille lentäessään jonkun maan yli, mutta tällä kertaa tällaisella diplomatialla on suuri merkitys, koska Vatikaanin ja Kiinan suhteet ovat jo pitkään olleet kireät.

Ongelmien taustalla on Kiinan katolilaisten asemaan ja etenkin katolisten piispojen nimittämiseen liittyviä kiistoja, joita periaatteessa ratkaistiin jo vuonna 2018 Vatikaanin ja Kiinan välisellä sopimuksella.

Paavin Mongolian-matkan yhden tavoitteen arvioidaankin olevan geopoliittinen: Mongolia sijaitsee Venäjän ja Kiinan välissä ja molempien jättiläisvaltioiden suhteet Vatikaaniin ovat tällä hetkellä viileät. Paavin Mongolian-matkan tarkoituksena saattaa olla myös toive, että maan pieni katolinen yhteisö voisi toimia myös välittäjänä Vatikaanin suhteissa Kiinaan.

Reutersin mukaan paavi haluaa ottaa vierailullaan puheeksi myös ympäristökysymykset. Mongolia on yksi niistä maista, joihin ilmastonmuutoksen arvioidaan vaikuttavan suuresti. Laajat osat Mongoliaa kärsivät kuivuudesta, ja niitä voi uhata myös aavikoituminen.

Paavin vierailu Mongoliassa päättyy maanantaina 4. syyskuuta.

Lue myös:

Kolumni: 聖經 – jos kiinalaiset karaktäärit tuntuvat oudolta, tunne on sama kuin lukutaidottomalla

Paavi vetosi Venäjään Mustanmeren viljakuljetuksien sallimiseksi

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Paavi Franciscus Mongoliassa – buddhalaisenemmistöisen maan pienen katolisen paikalliskirkon tapaamisella Vatikaani pyrkii myös lähestymään diplomaattisesti Kiinaa

Edellinen artikkeliMikkelin piispaksi sunnuntaina vihittävä Mari Parkkinen korostaa kirkon ykseyttä: ”Tämä saattaa hämärtyä aika ajoin, jos esimerkiksi herätysliikepainotukset synnyttävät isoja eroja”
Seuraava artikkeliKulttuuri: Oppenheimer on todella katsomisen arvoinen, myös oman aikamme potentiaalisten ydin­katastrofien taustaa vasten

Ei näytettäviä viestejä