Paavi Franciscus katkaisi eläköitymis­huhuilta siivet mutta pitää ovea auki mahdollisuudelle siirtyä syrjään

epa10098163 Pope Francis holds a news conference aboard the papal plane on his flight back after visiting Canada, 30 July 2022. EPA-EFE/GUGLIELMO MANGIAPANE / POOL

Kanadassa heinäkuun lopussa vieraillut paavi Franciscus kommentoi matkansa päätteeksi toimittajille terveydentilaansa ja huhuja mahdollisesta eläkkeelle jäämisestään.

85-vuotis paavi sanoi BBC:n mukaan, että edessä saattaa olla aika, jolloin hän joutuu harkitsemaan terveydellisistä syistä siirtymistä sivuun eli eläköitymistä, mutta että sen aika ei ole vielä.

Paavi arveli myös, että hänen on tulevaisuudessa matkusteltava vähemmän. Hän joutui heinäkuun alussa perumaan Kongoon ja Etelä-Sudaniin suunnitellut matkansa lääkäreiden suosituksesta. Paavilla on ollut ongelmia polvensa kanssa.

Huhuja ja spekulaatioita paavin terveydentilasta ja eläköitymisestä on esiintynyt kansainvälisessä mediassa loppukevään ja alkukesän aikana. Paavi on torjunut huhut eläköitymisestään ainakin uutistoimisto Reutersin haastattelussa heinäkuun alussa.

Toisaalta Paavi sanoi jo vuonna 2015 meksikolaiselle tv-kanavalle antamassaan haastattelussa hyväksyvänsä ajatuksen, että paavien eläköityminen voisi olla todellinen mahdollisuus. Hän myös arveli tuolloin, että hänen oma kautensa paavina saattaa jäädä lyhyeksi.

– Aion jatkaa vielä neljä tai viisi vuotta. Tarkemmin en vielä tiedä. Voi olla, että vain kaksi tai kolme vuotta. Kaksi on jo takana, Franciscus sanoi Ylen siteeraamassa Noticieros Televisa -kanavan haastattelussa.

Franciscuksen edeltäjä Vatikaanin istuimella oli paavi Benedictus XVI. Hän oli paavina kahdeksan vuotta ja jäi eläkkeelle 2013. Tapausta hämmästeltiin, sillä tapana on ollut, että paavi pysyy tehtävässään kuolemaansa saakka. Benedictuksen edeltäjä paavi Johannes Paavali II oli paavina 27 vuotta.

Täysin tavaton tapaus Benedictuksen eläköityminen ei kuitenkaan paaviuden historiassa ole. Myös paavi Gregorius XII erosi virastaan, tosin liki 600 vuotta aiemmin eli vuonna 1415.

Lue myös:

Paavi pyysi anteeksi alkuperäis­kansojen lasten kaltoin­kohtelua Kanadan-vierailullaan, jonka hän nimesi katumus­matkaksi

Polvi­kivut vaivaavat paavi Fransiscusta – istuu pyörä­tuolissa ja siirsi matkaansa Afrikkaan

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Paavi Franciscus katkaisi eläköitymishuhuilta siivet mutta pitää ovea auki mahdollisuudelle siirtyä syrjään

Edellinen artikkeliKokemäen seura­kunnan riitaisa poikkeus­tila alkoi lähes vuosi­kymmen sitten, ja kirkko­herran sijaiset seuraavat toistaan – mistä on kyse?
Seuraava artikkeliSaamelais­alueen vainajain­jäänteet haudataan uudelleen Saamelaisten kirkko­päivien päätteeksi

Ei näytettäviä viestejä