Paavi pyysi anteeksi alkuperäis­kansojen lasten kaltoin­kohtelua Kanadan-vierailullaan, jonka hän nimesi katumus­matkaksi

Paavi Franciscus on tavannut Kanadan-vierailullaan alkuperäiskansojen johtajia. Kuva: Nathan Denette / AP / Lehtikuva

Paavi Franciscus on pyytänyt anteeksi alkuperäiskansojen kohtelua ja lasten kaltoinkohtelua katolisissa kouluissa Kanadassa.

– Olen syvästi pahoillani, paavi Franciscus sanoi puhuessaan maanantaina 25.7. Kanadan alkuperäiskansojen edustajille Edmontonin lähellä Albertan osavaltiossa.

Paavin Kanadan-matkan ensimmäinen tilaisuus oli järjestetty entisen intiaanireservaatin Ermineskinin katolisella koululla. Paikalla oli sisäoppilaitoksista selvinneitä oppilaita ja heidän sukulaisiaan, uutistoimisto AP kertoi.

Valtion tukemissa sisäoppilaitoksissa lapset eristettiin vanhemmistaan ja kulttuuristaan. Tavoitteena oli sulauttaa lapset valtaväestöön ja käännyttää kristityiksi. Katolisen kirkon sisäoppilaitoksiin pakotettiin Kanadassa yli 150 000 lasta. Sisäoppilaitoksia oli toiminnassa 1800-luvulta aina 1990-luvulle asti.

Kanadan alkuperäiskansojen sortoa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja kaltoinkohtelua tutkineen totuuskomission mukaan yli 4 000 lasta kuoli katolisen kirkon kouluissa sairauksiin ja heitteillejätön seurauksena.

– Pyydän nöyrästi anteeksi sitä pahaa, jota monet kristityt ovat tehneet alkuperäiskansoille, paavi sanoi.

Franciscus käytti voimakkaita sanoja tuomitessaan yli sadan vuoden aikana tapahtuneet vääryydet. Kirkon toiminta alkuperäiskansojen kulttuurin tuhoamisessa oli paavin mukaan "katastrofaalista".

Paavin Kanadan-vierailu alkoi Edmontonista sunnuntaina 24.7., ja se jatkuu lauantaihin 30.7. saakka. Hän vierailee muun muassa Quebecissä ja inuiittien asuttamassa Iqaluitissa.

Paavi on kutsunut matkaa "katumusmatkaksi".

Lue myös:

Polvi­kivut vaivaavat paavi Fransiscusta – istuu pyörä­tuolissa ja siirsi matkaansa Afrikkaan

Palavia kirkkoja ja merkitsemättömiä hautoja – totuus Kanadan alkuperäis­väestön kadonneista lapsista paljastuu

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Paavi pyysi anteeksi alkuperäiskansojen lasten kaltoinkohtelua Kanadan-vierailullaan, jonka hän nimesi katumusmatkaksi