Pääkirjoitus: Vuosikymmenten paineet purkautuvat Lähi-idässä

Kuva: Jukka Granström

Meneillään oleva Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota laskee selvästi muidenkin osapuolten kynnystä ryhtyä sotatoimiin. Iran on uhannut vuosia Israelia ohjuksillaan, mutta tyytynyt toimimaan tukemiensa terroristijärjestöjen kautta.

Lauantaina uhkaukset vihdoin toteutuivat, kun Iran päätti pahentaa Lähi-idän kriisiä ampumalla satoja ohjuksia ja lennokkeja Israeliin. Hyökkäys oli pikemminkin näyttävä kuin tehokas. Israel ja sen yhteistyökumppanit USA, Britannia ja Jordania ilmoittivat tuhonneensa noin 99 prosenttia iskuista.

Iskuissa haavoittui vakavasti 7-vuotias beduiinityttö.

ISKUJEN AIHEUTTAMAT TUHOT jäivät kuitenkin muuten niin vähäisiksi, että Israelin on nyt pohdittava, miten se toimii suhteessa Iraniin. Vastaisku lietsoisi Lähi-idän ruutitynnyrin entistä pahemmin liekkeihin. Yhdysvallat on jo varoittanut kumppaniaan, ettei se tue iskua Iraniin, jolla puolestaan on lämpimät suhteet Venäjään ja Kiinaan.

Tämän lehden painoon mennessä ei ole varmaa tietoa siitä, miten Israel aikoo toimia.

Samaan aikaan lauantaina Hamas ilmoitti hylkäävänsä viimeisimmän tulitaukoehdotuksen, jota oli hierottu Kairossa Egyptin ja Qatarin välityksellä. Se ei peräänny vaatimuksestaan pysyvästä tulitauosta – sitäkin voi miettiä, odottaako Hamas Iranin iskujen myötä konfliktin laajenemista. Israel taas ei suostu lopettamaan sotatoimiaan kokonaan ennen kuin Hamas on ajettu pois Gazasta.

RAUHA TÄSSÄ SODASSA on edelleen kaukana huolimatta siitä, miten ahdistuneena muu maailma tilannetta seuraa. Sota on lisännyt rajusti antisemitismiä niin kuin myös osaltaan islaminvastaisuutta.

Kun vuosikymmenten jännitteet purkautuvat Lähi-idässä, sota vyöryy eteenpäin omalla logiikallaan. Se luultavasti vielä pahenee ennen kuin se päättyy.

Tie rauhaan käy kuitenkin vain dialogin kautta ja kun molemmat osapuolet sitä tahtovat. Jos nyt jotain hyvää haluaa tilanteesta hakea, niin tärkeää on, että tulitaukoneuvotteluja käydään nimenomaan Lähi-idän valtioiden välityksellä. Kestävän rauhan rakentamiseksi alueen valtioiden on aktivoiduttava etsimään yhdessä Israelin kanssa ratkaisua palestiinalaisten tilanteeseen koko alueen yhteiseksi parhaaksi.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliSaamelaiset kirkossa -hankkeen projektikoordinaattori Mari Valjakka: ”Saamenkielentaitoista työvoimaa tarvitaan”
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Miksi kuvan henkilö on saanut kukkakimpun ja kuka hän on?

Ei näytettäviä viestejä