Pääkirjoitus: Kirkolliskokouksen on syytä arvostaa piispojen esitystä

Kuva: Jani Laukkanen

Piispainkokous teki viime viikolla päätöksen esittää kirkolliskokoukselle kahden näkemyksen mallia avioliittokiistaan. Se tarkoittaisi kirkkojärjestykseen uutta sanoitusta, josta kävisi ilmi, että kirkossa on olemassa kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä. Tämä mahdollistaisi kirkossa myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen.

Yllättävää on, miten yhdessä tuumin piispat esitykseen päätyivät. Vain Lapuan piispa oli sitä vastaan, ja hänenkin jättämässään eriävässä mielipiteessä ilmenee enemmän toivo asian jatkohkäsittelystä kuin tyrmäämisestä täysin.

Näyttää siis siltä, että sekä liberaaleimmat että konservatiivisimmat piispat ovat taipuneet kompromissiin: ollaan yhtä mieltä siitä, että ollaan eri mieltä, mutta jatketaan yhdessä eteenpäin. Tällä piispat toivovat kirkkoon rauhaa.

Uuden kautensa aloittavan kirkolliskokouksen on nyt syytä arvostaa piispojen selvästi huolella työstettyä kompromissia ja pohtia vakavasti, kannattaisiko edustajien riveistä löytää määräenemmistö tämän asian päättämiseksi kirkon parhaaksi piispojen esittämällä tavalla.

Sekä liberaaleimmat että konservatiivisimmat piispat ovat taipuneet kompromissiin: ollaan yhtä mieltä siitä, että ollaan eri mieltä,
mutta jatketaan yhdessä eteenpäin.

LOPULTAHAN ON niin, että kristillisen avioliiton perustarkoitus on hyvin käytännöllinen. Sen pitäisi tuoda ihmisen elämään turvaa, vakautta ja järjestystä. Tämä tarkoitus toteutuu, olipa Jumalan edessä toisiinsa sitoutuva pari sitten mies ja nainen tai piispojen esityksen sanamuotoa mukaillen kaksi henkilöä.

Syvällisemmin nähtynä kristillinen avioliitto tarjoaa avioparille mahdollisuuden opetella kokemaan ja jakamaan toinen toiselleen edes jonkinlaisen häivähdyksen Jumalan rakkaudesta ja armosta. Sekään ei riipu pariskunnan osapuolten sukupuolesta vaan keskinäisestä sitoutumisesta.

KUN NYT VÄHITELLEN hiljennymme kristinuskon suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen, tulemme nimenomaan armon ja rakkauden ytimeen. Kristus on kuollut ja ylösnoussut tuodakseen ihmiskunnan rauhaan ja yhteyteen Luojansa kanssa. Siinä on kristinuskon iloinen ydinsanoma aivan jokaiselle.

Hyvää ja rauhaisaa palmusunnuntaita ja pääsiäisen odotusta!

Lue myös:

Piispojen esitys oli pettymys monelle liberaalille – Kaisamari Hintikka kehottaa pohtimaan, mihin suuntaan se kirkkoa vie

Lapuan piispa Matti Salomäki ei ainoana kannattanut piispainkokouksen esitystä kahdesta rinnakkaisesta avioliittomallista – ”Ei mennä asioiden edelle”

Kahdella rinnakkaisella avio­liitto­käsityksellä olisi kummallakin kirkossa ”täysi koti­paikka­oikeus”, arkki­piispa Tapio Luoma sanoo

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeli”Isänmaallisuutta voi toteuttaa monella tavalla”, sanoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen
Seuraava artikkeliUusi tutkimus Woke-kulttuurista: Tiedostavuutta esiintyy Suomessa naisilla huomattavasti miehiä useammin

Ei näytettäviä viestejä