Uusi tutkimus Woke-kulttuurista: Tiedostavuutta esiintyy Suomessa naisilla huomattavasti miehiä useammin

Turun yliopistossa tehty uusi tutkimus antaa vahvoja viitteitä siitä, että tiedostavuutta esiintyy Suomessa ensisijassa naisilla: kolme viidestä naisesta suhtautui tutkimuksen mittarin väittämiin positiivisesti, kun miehillä vastaava luku oli yksi seitsemästä. Kuva: Pixabay.

Naisten ja miesten kriittisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden asenteet eroavat merkittävästi toisistaan, osoittaa Turun yliopistossa tehty tutkimus. Kolme viidestä naisesta suhtautui väittämiin positiivisesti kun miehillä vastaava luku oli yksi seitsemästä, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Turun yliopiston johtaman tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin erikoistutkija Oskari Lahtinen selvitti kyselytutkimuksen avulla lähes 6000 henkilön kriittisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden eli woke-asenteita. Woke tarkoittaa suomeksi hereillä olemista, tiedostavuutta. Woke-kulttuuri pitää sisällään syrjintää ja epäoikeudenmukaisuuksia tunnistavaa ja niihin puuttuvaa liikehdintää.

Ensimmäisessä kyselytutkimuksessa vastaajat olivat Turun yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaan kuuluvia, toisessa Helsingin Sanomien lukijoita. Lopullisen mittarin koostivat seitsemän väitettä. Ne kattoivat ajankohtaisia aiheita kulttuurisesta omimisesta siihen tulisiko ihonväreistä puhua enemmän.

– Tutkimuksessa miehet ilmaisivat olevansa jokseenkin eri mieltä mittarin väittämistä. Naiset suhtautuivat samoihin väitteisiin neutraalisti tai varovaisen positiivisesti. Ero sukupuolien välillä oli pistemäärissä yli kaksinkertainen ja antoi vahvaa viitettä siitä, että tiedostavuutta esiintyy Suomessa ensisijassa naisilla: kolme viidestä naisesta suhtautui mittarin väittämiin positiivisesti, kun miehillä vastaava luku oli yksi seitsemästä, Lahtinen sanoo tiedotteen mukaan.

Sukupuolierot toistuivat kaikilla yliopistoaloilla.

– Esimerkiksi miespuoliset humanististen alojen opiskelijat olivat vastaamiskäyttäytymiseltään merkittävästi lähempänä perussuomalaisten äänestäjiä kuin naispuolisia humanististen alojen opiskelijoita, Lahtinen sanoo tiedotteessa.

VOIMAKKAIMMIN MITTARIN kanssa olivat samaa mieltä vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjät, kasvatustieteiden sekä humanististen alojen naispuoliset opettajat ja sosiaalitieteiden naispuoliset opiskelijat.

Lahtinen vertasi tutkimuksessaan tutkittavien itsearvioon siitä, kuinka tiedostavia he kokivat olevansa ja toisaalta heidän ilmaisemiinsa poliittisiin näkemyksiin, kuten sijoittuminen vasemmisto–oikeisto- ja liberaali–konservatiivi -akseleilla.

– Mittari toisinsi tutkittavien itsearvioita omasta tiedostavuudestaan melko tarkasti ja oli samalla riittävän erillinen näiden muista poliittisista mielipiteistä, Lahtinen kertoo tiedotteessa.

Tutkimus toi esille myös sen, että kriittisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulma on yhteydessä lisääntyneeseen ahdistuneisuuteen ja masentuneisuuteen. Yhteys on samaa tasoa kuin tutkimuksessa esille tullut yhteys vasemmistolaisuuteen.

Turun yliopiston tutkimus on julkaistu Scandinavian Journal of Psychologyssa.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Kirkolliskokouksen on syytä arvostaa piispojen esitystä
Seuraava artikkeliOllako vai eikö olla pohtii piispa Raimo Goyarrola

Ei näytettäviä viestejä