Pääkirjoitus: Kirkkorakennuksen ovet ovat raskaat, eivät mitkään heiluriovet

Kuva: Jani Laukkanen

Perinteiset kristilliset kesäjuhlat ovat mainio tilaisuus kurkistaa kirkon eri herätysliikkeiden maailmaan. Juhlilla käy liikkeisiin sitoutunutta väkeä mutta myös niistä jo erkaantuneita, ja vierailevatpa eri liikkeiden ihmiset toistensa juhlilla saamassa hengellistä virkistystä.

Suurimmat juhlat tiivistyvät usein kesäkuun viimeiseen ja heinäkuun ensimmäiseen viikonloppuun. Viime viikonloppuna vietettiin vanhoillislestadiolaisten Suviseuroja ja evankelisten Evankeliumijuhlaa. Tulevana viikonloppuna puolestaan juhlivat körtit herättäjäjuhliaan ja kansanlähetysläiset Kansanlähetyspäiviä.

”Olisi menetys, jos herätysliikkeet syystä tai toisesta ajautuisivat etäämmälle rakkaasta kansankirkostamme”, sanoi Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo pitäessään tervehdyspuhetta Suviseuroissa. ”Tälle kansankirkolle ja kotiseurakunnallesi sinä olet arvokas ja rakas”, hän vakuutti herätysliikeväelle.

Käytännössä konservatiivisempien herätysliikkeiden suhde kirkkoon on ongelmallinen, eikä niihin kuuluva välttämättä koe olevansa kirkolle rakas. Esimerkiksi kirkon työntekijöiden rekrytoinnissa herätysliikkeeseen kuuluminen muuttuu eduksi vasta kun työnhakija on ajautunut liikkeen ulkopuolelle ”toipuvien” kastiin. Ja vanhaa virkakäsitystä kannattavien pappisvihkimyksen saaminen hiertää kirkossa parhaillaankin.

SITÄKIN TOIVETTA kuulee, että herätysliikeväen pitäisi jättää kirkko rauhaan kritiikiltään ja perustaa oma. Tai että Raamattuun pitäytyvien olisi aika erota kirkosta sen liberaaliuden takia.

Herätysliikkeet ovat kuitenkin järjestöjä, ja näin ollen ne eivät voi erota kirkosta. Ne voivat vain palvella jäseniään, joista suuri enemmistö kuuluu kirkkoon eikä todennäköisesti siitä koskaan eroa. Kirkosta eroamisen kynnys on etenkin vanhemmille sukupolville todella korkea. Niin kuin kuuluu ollakin.

Kirkkorakennuksen ovet ovat raskaat, eivät mitkään heiluriovet. Näin on syystä, sillä alun perinkin kristillisen yhteisön oli tarkoitus heijastaa moninaisen ja riitaisankin ihmisjoukon yhteyttä saman uskon äärellä, siis Jumalan valtakuntaa.

Vaikeaahan se on. Mutta se, että on vaikeaa, ei tarkoita sitä, että se on mahdotonta.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPörriäisaita on hyönteisten koti Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Juhlallisesti tässä syödään, mutta ketkä ja miksi?

Ei näytettäviä viestejä