Pääkirjoitus: Jos haluaa luottamusta, se pitää ansaita

Kansalaisten luottamus hallitukseen on vähentynyt jo neljättä vuotta peräkkäin. Tämä käy ilmi Taloudellisen tiedotustoimiston Kansan arvot 2016 -tutkimuksesta. Se toteutettiin loka–marraskuussa.

Myös luottamus eduskuntaan sekä työmarkkinajärjestöihin on vähentynyt viime vuosina. Laskevan suunnan pitäisi herättää vakavaa huolta poliittisessa päätöksenteossa.

Suhtautuminen pakolaiskriisiin on muuttunut kielteisemmäksi. Viime vuonna 65 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen pitää osallistua aktiivisesti pakolaiskriisin hoitamiseen. Tänä vuonna vastaava luku on 58 prosenttia. Ihmisyyden kannalta tämä on pelottava suunta.

Tutkimuksessa ilmeni myös hyviä tuloksia. Luottamus yrityksiin on kasvanut viime vuosina. Samalla usko hyvinvointiyhteiskuntaan on säilynyt. Suomalaisista 90 prosenttia on sitä mieltä, että yhteiskunnan pitää huolehtia heikoimmistaan.

Poliisi, koulutusjärjestelmä ja terveydenhuolto nauttivat suurinta luottamusta. Kirkko on pysynyt kymmenennellä sijalla ammattijärjestöjen ja eduskunnan välissä.

Instituutiot eivät ole kuitenkaan keskenään verrannollisia. Kirkkoon kohdistuvan luottamuksen mittaaminen antaa epätäsmällisemmän tuloksen verrattuna moneen muuhun instituutioon. Yksittäisen henkilön vastaus voi perustua arkkipiispan lausuntoihin julkisuudessa tai kokemukseen seurakuntapapin toiminnasta lähiomaisen hautajaisissa.

Luottamuslistauksessa media jää häntäpäähän. Media on vielä vähemmän instituutio kuin kirkko. Yle on instituutio, mutta media ei ole sitä, sillä mediaan kuuluu arvopohjaltaan täysin vastakkaisia toimijoita. Niitä yhdistää ainoastaan sisältöjen julkaiseminen eri välineissä. Tässä ajassa vaikuttaa yhä totuuteen pyrkivä media sekä valheuutisia levittävä media.

Kansalaisten luottamus sekä hallitukseen että mediaan on joka tapauksessa heikko. Tätä luottamusta ei kasvata viime päivien pääministeriin sekä Ylen päätoimittajaan liittyvä uutisointi.

Luottamuksen heikennyttyä on itsekritiikin aika. Sekä hallituksen että journalistisesti kunnianhimoisen median oikeutus nousee kansan palvelemisesta. Siinä onnistumista seuraa parhaimmillaan luottamus.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Francesca / Freeimages

Lue myös:

Pääkirjoitus: Historialliset anteeksipyynnöt perusteltuja, mutta Suomessa on yhä korjattavaa

Pääkirjoitus: Mihin jäi muu maailma?

Pääkirjoitus: Kuuntele mitä puhut

Pääkirjoitus: Pois pelko ja penseys

Edellinen artikkeliMielentilatutkimus: Ylivieskan kirkkopalosta syytetty mies oli syyntakeeton
Seuraava artikkeliPaavi ehdottaa katoliseen kirkkoon Maailman köyhien päivää

Ei näytettäviä viestejä