Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto: ”Koulut ja opettajat eivät voi hoitaa yhteiskunnan kaikkia ongelmia”

OAJ:n puheenjohtaja Katariina Murto, Helsinki. Kuva: Leena Koskela Katarina Murto OAJ:n puheenjohtaja 8.6.2022

Opettajapula ja heikentyneet oppimistulokset kääntävät ammattijärjestön katseen kohti syksyn budjettiriihtä.

1) Laadukas perusopetus edellyttää hyvin koulutetun ja hyvinvoivan opettajan, sopivan ryhmäkoon ja lisätukea kaikille tarvitseville. Toteutuvatko tavoitteet?

– Hallitus haluaa panostaa perusopetukseen ja siihen on luvattu 200 miljoonaa. Kiireesti tulisi lisätä muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkoja ja uudistaa oppimisen tuki.

2) Oppilaiden neuropsykologiset haasteet ja mielenterveyspulmat lisääntyvät. Ne eivät ratkea pelkällä rahalla. Mitä muuta tarvitaan?

– Koulut ja opettajat eivät voi hoitaa kaikkia yhteiskunnan ja kotien ongelmia. Opettajat eivät ole lääkäreitä, psykologeja eivätkä sosiaalityöntekijöitä. Monet perheet tarvitsevat moniammatillista tukea. Kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää kaikille.

3) Kansalaisaloitteella tavoitellaan lakia, joka sulkisi puhelimet luokissa ja välitunneilla. Kannatatko tätä?

– Kännyköitä voi hyödyntää kouluissa niin, että opettajan autonomia säilyy. Lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt kännyköiden keräämisen, mutta vasta kun käyttö on aiheuttanut häiriötä. Lainsäädäntöä on täsmennettävä niin, että puhelimet pitäisi voida kerätä pois jo ennen kuin ne häiritsevät. Täyskieltoa en kannata.

4) Suurissa kaupungeissa koulut eriytyvät hyviksi ja huonoiksi. Palaammeko luokkayhteiskuntaan?

– Koulujen väliset erot ovat Suomessa pienet, ilmiö ei ole niin iso kuin on annettu ymmärtää. Painotettu opetus on usein mainittu eriytymisen syyksi. Sitä pitää mieluummin lisätä kuin vähentää.

5) Koulut muuttuvat katsomuksellisesti entistä moninaisemmiksi. Onko tässä kriisin ainekset?

– Opettajat osaavat ottaa huomioon kulttuurien moninaisuuden. Aikuisilla ja varsinkin päättäjillä on vastuu näyttää esimerkkiä, että moninaisuus on rikkaus, eikä siitä pidä tehdä ongelmaa. Minkäänlaiselle syrjinnälle ei ole sijaa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLML:n yleiskokous syyskuussa Krakovassa – Suomen kirkon delegaatiossa kymmenen edustajaa
Seuraava artikkeli”Ei se ole syyllinen joka uskoi ja rakensi, vaan se joka rikkoi”, presidentti Tarja Halonen sanoo ja näkee rauhanliikkeille taas tarvetta

Ei näytettäviä viestejä