Monikulttuurisuustyön asiantuntija: Pelkojen purkaminen ensiarvoisen tärkeää

Brysselin eiliset terrori-iskut osuivat paitsi keskelle hiljaista viikkoa myös keskelle rasismin vastaista teemaviikkoa. Nyt olisi tilausta vuorovaikutuksen lisäämiselle ja pelkojen purkamiselle, ajattelee rasisminvastaisesta työstä vastaava Marja-Liisa Laihia Kirkkohallituksesta.

– Jos näemme tänne tulevat ihmiset tai täällä jo olevat vähemmistöt vihollisina, luomme itse vihollisuuksien maailmaa. Siihen ei ole yhteiskunnassamme varaa, Laihia sanoo.

Jakautuneessa keskusteluilmapiirissä ja viholliskuvien keskellä eläminen on Laihian mukaan arkea jo monissa seurakunnissa. Kirkko kehottaa rakentamaan siltaa ääripäiden välillä.

– Se on erittäin haasteellista, mutta tavoite on, että kirkko voisi tarjota niitä tiloja, joissa ihmiset voisivat purkaa kokemiaan uhkia.

– Seurakunnissa järjestetään jo nyt paljon yhteistä tekemistä, ja se on upea mahdollisuus. Kun ihmiset tekevät yhdessä, jännitteet voivat murtua.

Pelkojen käsitteleminen on Laihian mielestä ensiarvoisen tärkeää. Mitään muuta tietä ihmisten välisen ymmärryksen lisäämiselle ei hänen mielestään ole. Seurakunnat voivat tarjota väylän pelkojen purkamiseen ja yhteyden hakemiseen.

Marja-Liisa Laihia korostaa vuorovaikutuksen merkitystä kotoutumisessa.

– Se, että Suomeen tulijat kokevat, että heidät otetaan vastaan ja nähdään, luo pohjan kotoutumiselle. Torjunta vaikeuttaa sitä.

Kirkon maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden parissa tekemä työ on saanut viime viikkoina tunnustusta. Turun kaupunki palkitsi kirkon Monikulttuurisuusteko-tunnustuksella ja SPR:n Varsinaissuomen ja Satakunnan piirit myönsivät arkkihiippakunnan seurakunnille kiitoksen turvapaikanhakijoiden parissa tehdystä työstä. Arkkipiispa Kari Mäkinen sai myös SDP:n Naisliiton Risto Rohkea -tunnustuksen rohkeudesta ottaa kantaa vähemmistöjen ja maahanmuuttajien puolesta.

Marja-Liisa Laihian mukaan palkinnot ovat tulleet iloisena yllätyksenä ja kannustavat jatkamaan työtä.

– Kuten piispa Kaarlo Kalliala sanoi, se, että tunnustus tulee tärkeältä yhteistyökumppanilta, kuten SPR:ltä, on merkittävää. Se nostaa esiin hyvän verkostotyön merkityksen ja seurakuntien varauksettoman halun auttaa.

Kuva: Jukka Granström. Rasismia vastustettiin viime kesänä Meillä on unelma -mielenosoituksessa Helsingissä.

Lue myös:

Demarinaisten Risto Rohkea -tunnustus Kari Mäkiselle

SPR kiittää seurakuntien heittäytymistä turvapaikanhakijoiden auttamisessa

Turun kaupungilta tunnustusta kirkon monikulttuurisuustyölle

Kirkko lyttää tiukennukset perheenyhdistämiseen – ”Epätoivoisia tekoja”

Edellinen artikkeliEmerituspaavi: Kaikki pääsevät taivaaseen?
Seuraava artikkeliYhä useampi suomalainen turvautuu ruoka-apuun

Ei näytettäviä viestejä