SPR kiittää seurakuntien heittäytymistä turvapaikanhakijoiden auttamisessa

SPR:n Varsinais-Suomen ja Satakunnan piirit ovat myöntäneet Turun arkkihiippakunnan seurakunnille tunnustuksen kiitoksena yhteistyöstä turvapaikanhakijoiden auttamisessa. Tunnustus myönnettiin tänään rasismin vastaisena päivänä

Tunnustuksen perusteluissa todetaan, että SPR on vaikuttunut seurakuntien ennakkoluulottomasta auttamistyöstä. Myös seurakuntien työntekijöiden ja vapaaehtoisten heittäytymistä tilanteessa kiitellään. Tunnustuksen vastaanottivat arkkipiispa Kari Mäkinen ja piispa Kaarlo Kalliala.

Piispa Kalliala: ”Myötäeläminen ei ensin tenttaa, vaan panee toimeksi”

Viime syyskuun toisena päivänä kello 17.27 Kaarlo Kalliala sai puhelimeensa viestin: ”Saanko tukea, jos aletaan valmistella esim. Tarvasjoen kirkkoa turvapaikanhakijoille hätäpaikaksi siksi aikaa, kunnes löytyy pysyvä tila.”

”Siitä tämä meillä kirkossa alkoi. Edelläkävijänä oli Lieto. Pystyin sattumalta vastaamaan kirkkoherralle jo kolmen minuutin päästä. Myöhään samana iltana sain häneltä viestin: ”Joo. Meillä yksimielinen valmius auttaa. Pannaan huomenna toimeksi””, Kalliala kertasi palkintopuheessaan viime syksyn tapahtumia.

Nopeasti vauhtiin pääsi myös moni muu seurakunta ja seurakuntayhtymä. Koska nopeus ei ole se sana, joka seurakunnan päätöksentekoon ja hallintoon yleensä ensimmäisenä liitetään, piispa Kalliala on miettinyt, mistä vauhti tällä kertaa johtui.

Hän nostaa esiin kolme merkittävää asiaa: Ensinnäkin työtä on tehty seurakunnissa yhdessä SPR:n kanssa samankaltaisen auttamisen etiikan innoittamana ja velvoittamana. Toiseksi toimeen tarttumiseen ilman viivettä on vaikuttanut myös käsitys siitä, mitä kristityn on tehtävä, kun hän näkee toisen olevan huutavassa hädässä. Silloin kuuluu auttaa.

”Kolmanneksi tarvittiin sitä, että motivaatio ja auttamisen halu löysivät kanavansa. Toisaalta tämä kanava oli yhteistyö SPR:n kanssa, toisaalta konkreettisten tekemisen mallien löytäminen ja esteiksi kuviteltujen järjestelyjen ja lupien perkaaminen”, piispa Kalliala sanoi puheessaan.

SPR:n tunnustus myönnetään yritykselle, yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt yhdenvertaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kuva: Joona Raudaskoski. Kuva Lauttasaaren kirkolta Helsingistä.

Lue myös:

Turun kaupungilta tunnustusta kirkon monikulttuurisuustyölle

Liedon seurakunta perusti hätämajoituskeskuksen

Arkkipiispa ehdottaa: Turvapaikanhakijat kesätöihin seurakuntiin

Edellinen artikkeliUUT ry sai uuden hallituksen
Seuraava artikkeliDemarinaisten Risto Rohkea -tunnustus Kari Mäkiselle

Ei näytettäviä viestejä