Arkkipiispa ehdottaa: Turvapaikanhakijat kesätöihin seurakuntiin

Seurakunnissa eri puolilla Suomea tulisi harkita, voidaanko niissä tarjota turvapaikanhakijoille kesätöitä, ehdottaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Arkkipiispa esitti kantansa
Ylen haastattelussa
tällä viikolla.

Kotimaa24 kysyi kahdesta seurakunnasta, joiden alueella toimii vastaanottokeskus, aiotaanko niissä tarttua arkkipiispan ehdotukseen.

Kauhavalla aloitti viime syksynä toimintansa lentosotakoulun tiloissa toimiva vastaanottokeskus. Seurakunnalla on Kauhavalla tarjolla toistakymmentä kesätyöpaikkaa, joista valtaosa on hautausmaalla, sekä lisäksi pari paikkaa nuorisotyössä.

Kirkkoherra Jyrki Jormakka kuulee arkkipiispan ehdotuksesta ensimmäisen kerran haastattelun yhteydessä. Jormakan mukaan turvapaikanhakijat voivat hakea kesätyöpaikkoja aivan kuten muutkin.

– Kesätyöntekijöiden valinta menee ihan entiseen tapaan, hakea saavat kaikki halukkaat. Yksi vaihtoehto olisi, että turvapaikanhakijat ohittaisivat kaikki paikalliset, mutta en tiedä olisiko se laillista tai edes järkevää, Jormakka sanoo ja lisää:

– Se on kauhean helppoa heittää kaikenlaisia ideoita, kun ei tarvitse miettiä käytännön toteutusta. Sillä tavalla on helppoa olla arkkipiispa. Työlainsäädäntö edellyttää, että työnhakijoita kohdellaan tasapuolisesti myös syntyperän suhteen.

Jämsään avattiin vastaanottokeskus viime vuoden lopulla. Jämsän kirkkoherra Pentti Leppänen pitää arkkipiispan ehdotusta turvapaikanhakijoiden palkkaamisesta periaatteessa hyvänä ideana.

– Kyllähän idea on hyvinkin kannatettava, että kotoutetaan monin tavoin. Tämä voisi olla yksi tapa.

Käytännössä esimerkiksi hautausmaan kesätyöntekijöiden rekrytoiminen on kuitenkin Jämsässä jo tehty. Lisäksi osa seurakunnan kesätyöntekijöiden tarpeesta paikataan lastenohjaajilla, jotka jouduttaisiin muuten lomauttamaan kesäksi. Moniin seurakunnan työtehtäviin vaaditaan tiettyä koulutusta ja kielitaitoa. Myös turvapaikanhakijan palkkaamisen edellytykset tulisi selvittää, jos siihen ryhdyttäisiin.

– Jotta voisi ottaa palkalliseen työsuhteeseen, täytyisi tehdä itselleen tutuksi erityisehdot, ettei toimita lain pelisääntöjen ohi, Leppänen pohtii.

Turvapaikanhakijoita ei Leppäsen tietojen mukaan ole rekrytoitu seurakunnan kesätöihin, mutta vastaanottokeskuksen asukkaat ovat työskennelleet seurakunnassa vapaaehtoistehtävissä. Turvapaikanhakijat ovat levittäneet Kotailtakutsuja ja olleet muutoinkin kutsusta seurakuntalaisten apuna.

– Tietooni tulleet kokemukset ovat olleet molemmin puolin hyviä, Leppänen sanoo.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Arkkipiispa Ylelle: Rajojen sulkeminen ei ole oikea suunta

Arkkipiispa huolissaan maahanmuuttokriittisestä puhetavasta

Mäkinen ja Kalliala kehottavat seurakuntia auttamaan turvapaikanhakijoita

Edellinen artikkeliPiispat Peura ja Jolkkonen huolissaan maataloustuottajien asemasta
Seuraava artikkeliMikael Pentikäinen ET:ssä: ”Lapsuuden perusteella ei olisi uskonut, että Antista tulee rauhanvälittä

Ei näytettäviä viestejä