Liedon seurakunta perusti hätämajoituskeskuksen

Liedon seurakunta on perustanut seurakuntatalolle hätämajoituskeskuksen. Päätös keskuksen perustamisesta tehtiin keskiviikkoiltana ja jo torstaina hätämajoitukseen otettiin nelisenkymmentä turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijat ovat Liedossa hätämajoituksessa viikonlopun yli, sillä muuten he olisivat joutuneet majoittumaan ulkosalla Pansion vastaanottokeskuksen telttakylässä.

Tänään turvapaikanhakijoita tulee lisää. Heidät majoitetaan Lietoon kuuluvan Tarvasjoen seurakuntatalolle. Yhteensä seurakunta majoittaa viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa.

Liedon seurakunnan kirkkoherra Risto Leppänen kertoo, että majoittujat tulevat muun muassa Afganistanista, Somaliasta, Pakistanista, Algeriasta ja Irakista. Seurakuntatalolla majoittuu pääasiassa aikuisia miehiä, mutta myös joitakin perheitä ja nuoria naisia.

– Tarjoamme ruuan, suojaa ja tilat. Ympäri vuorokauden siellä on tukena päivystäjiä, jos johonkin tarvitaan apua, Leppänen kertoo.

Leppäsen mukaan seurakunnan työntekijät kokevat toiminnan tärkeäksi, ja myös luottamushenkilöiltä on tullut myönteinen viesti. Lietolaiset ovat lahjoittaneet vaatteita, ja vapaaehtoiset päivystävät keskuksessa.

– Erityisesti koskettaa, että seurakunnan vapaaehtoiset, partiolaiset, martat ja monet muut järjestöt ovat tulleet apuun. Ilmassa on myötämielisyyttä ja hyväntahtoisuutta. Elämme todeksi vieraanvaraisuuden kirkkoja, Leppänen sanoo.

Myös paikalliset yrittäjät osallistuvat talkoisiin. Eilen lietolaiset kauppiaat toivat seurakuntatalolle kassillisen hammasharjoja.

Edellisyön Risto Leppänen vietti hätämajoituskeskuksessa myös itse.

– Vaikka olen valvonut aika lailla koko yön, niin tuntuu hirmu hyvältä. Kysymys ei ole meidän ja noiden hädästä vaan yhteisestä hädästä. Kun herää, niin ei herää joidenkin vieraiden keskeltä vaan omien keskeltä, Leppänen kuvailee.

Talveksi leirikeskukseen?

Vastaanottokeskus etsii parhaillaan pysyviä pitkäaikaisia tiloja, joihin turvapaikanhakijat voivat siirtyä viikonlopun jälkeen. Yksi mahdollinen tila on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama Heinänokan leirikeskus, jonka yhtymä on päättänyt antaa Suomen Punaisen Ristin käyttöön kevääseen asti.

Leirikeskus luovutetaan maanantaina, ja sinne tullaan majoittamaan sata turvapaikanhakijaa.

Päätös asiasta tehtiin torstai-iltana yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa yksimielisesti hallintojohtaja Hannu Kallion esityksestä.

– Se tarkoittaa meille konkreettista työtä ja vaatii joustavuutta yhteistyökumppaneiltamme, sillä joudumme siirtämään 40 jo sovittua varausta, joista huomattava osa on muiden kuin seurakuntien omia varauksia. Etsimme parasta aikaa korvaavia tiloja ja ratkaisuja, Kallio kertoo.

Yhtymä on ottanut jo yhteyttä tiloja leirikeskuksesta varanneisiin yhteistyökumppaneihin.

– Ensivaikutelma on se, että he ymmärtävät meidän motiivimme.

Kuva: Matti Karppinen. Kuva Evitskogin vastaanottokeskuksesta Kirkkonummelta.

Lue myös:

Pakolaiskriisi haastaa seurakuntia – ”Tervetulotoivotus on kuin lääkettä”

Mäkinen ja Kalliala kehottavat seurakuntia auttamaan turvapaikanhakijoita

Edellinen artikkeliYle: Piispa Salmi toivoo hallittua kehitystä pakolaispolitiikassa
Seuraava artikkeliPiispa Askola: Olkaa tervetulotoivotuksen tulkkeja

Ei näytettäviä viestejä