Pakolaiskriisi haastaa seurakuntia – ”Tervetulotoivotus on kuin lääkettä”

Elokuussa Eurooppaan tuli EU:n tietojen mukaan ennätykselliset 100 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen heitä on tänä vuonna saapunut hiukan alle 6 000.

Vaikka Suomeen tulee kansainvälisesti vertailtuna vähän turvapaikanhakijoita, kaikki 24 vastaanottokeskusta ovat täynnä. Uusia on perustettu Kirkkonummelle, Helsinkiin ja Ouluun. Kontiolahdelle avautuu yksikkö lokakuussa.

Kirkkohallituksen asiantuntijan Marja-Liisa Laihian mukaan seurakunnilla voi olla merkittävä rooli keskusten asiakkaiden auttamisessa. Vastaanottokeskusten asukkailla on yleensä kova tarve päästä välillä pois keskuksen laitosmaisista oloista.

Pidempiaikaisessa yhteistyössä moni seurakunta on kannustanut pakolaisia mukaan omaan toimintaansa kuten perhekerhoihin. Joillakin paikkakunnilla on järjestetty kyytejä seurakunnan tapahtumiin.

Uskonnollista taustaa ei tilastoida

Tulijoista suurimman osan on kerrottu olevan nuoria miehiä muslimienemmistöisistä maista. Maahanmuuttovirasto ei tilastoi turvapaikanhakijoiden uskonnollista taustaa.

Kirkkonummelle elokuussa perustetun väliaikaisen vastaanottokeskuksen johtajan Jouko Pyykkösen mukaan kristityt ovat vähemmistössä.

Julistavaa työtä ei keskuksissa hyväksytä. Yhteisöjen tai asukkaiden toiveesta voidaan järjestää yhteyksiä uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

Pyykkösen mukaan seurakunnat ovat yksi mahdollinen yhteistyökumppani.

– Olemme hyvin avoimia siihenkin suuntaan. Asia tietysti riippuu siitä, mitä tarkoitetaan yhteistyöllä. Uskontoon liittyy herkkiä asioita, Pyykkönen sanoo.

Seurakuntien apua toivotaan

Marja-Liisa Laihian mukaan Kirkkohallitus kouluttaa säännöllisesti seurakuntien työntekijöitä monikulttuurisuudesta ja auttaa tarvittaessa organisoimaan koulutusta lyhyelläkin varoitusajalla.

Laihia toivoo, että erityisesti seurakuntien nuorisotyö aktivoituisi. Hänen mielestään järjestöt ja seurakunnat eivät ole osanneet auttaa nuoria turvapaikkaa hakevia miehiä.

Vaikka ihmiset olisivat päällepäin hymyileviä, taustalla voi olla isoja ongelmia ja rikkonaisia elämiä.

Pienet keinot ovat usein riittäviä.

– Moni on sanonut, että heille on kuin lääkettä jo se, että joku on ystävällinen ja toivottaa tervetulleeksi, Laihia sanoo.

Vastaanottokeskusten asiakkaita voi Laihian mukaan auttaa koko seurakunta.

Helsingissä Paavalin ja Oulunkylän 
seurakunnat ovat järjestäneet turvapaikanhakijoille vaatekeräyksen. Paavalin viime viikolla alkanut keräys tuotti muutamassa päivässä säkkikaupalla vaatteita, kertoo seurakuntapastori Tuuli Aitolehti.

Vaatteita on toimitettu Punavuoren vastaanottokeskukseen. Lisäksi on selvitetty, onko vaatteille tarvetta Koskelan sairaalaan perustetussa yksikössä.

Aitolehden mukaan Koskelan vastaanottokeskuksen tueksi perustetussa ryhmässä on esitetty ideoita paikallisten ja pakolaisten yhteisistä peli-illoista ja muusta ajanvietteestä.

– Emme halua rahastaa mitään, joten olemme yleensä toivottu yhteistyökumppani, Aitolehti sanoo.

Kuva: Matti Karppinen. Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa Evitskogissa majoitustiloja on tehty urheilusaliin.

Lue myös:

Mäkinen ja Kalliala kehottavat seurakuntia auttamaan turvapaikanhakijoita

Edellinen artikkeliKavallusepäily Espoon seurakuntayhtymässä – syyttäjä vaatii tuomiota törkeästä petoksesta
Seuraava artikkeliEkumeeninen patriarkka muistutti ilmastonmuutoksesta

Ei näytettäviä viestejä