Mari Parkkinen: Tarvittaessa säästää pitää ”ehdottomasti seinistä” – jos ulkopuolista rahoitusta ei löydy, myös Kolmen ristin kirkko saa mennä

Mikkelin piispa Mari Parkkinen. Kuva: Kalervo Pöykkö

Mikkelin piispa Mari Parkkinen oli ensimmäistä kertaa tentattavana Kotimaan ja Radion Dein Piispan kyselytunnilla keskiviikkona 14.2.

Kirkon talous nousi yhdeksi teemaksi keskustelussa. Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi maanantaina julkaistussa jaksossaan, että runsaan kymmenen vuoden aikana kirkko on leikannut melkein neljänneksen lapsi- ja nuorisotyöhön käyttämästään rahasta.

Mari Parkkinen totesi, että pelkkien työalaan käytettyjen eurojen katsominen on harhaanjohtavaa. Pienentyneen summan taustalla on Parkkisen mukaan toisaalta esimerkiksi iltapäiväkerhojen siirtyminen seurakunnilta osin kuntien järjestettäväksi ja toisaalta ikäluokkien pieneneminen.

– Se on demografinen asia, johon tietyllä tavalla kirkon on hyvin vaikea puuttua, Parkkinen sanoi.

SUURIA MENOERIÄ monissa seurakunnissa ovat Mari Parkkisen mukaan toisaalta kiinteistöt ja toisaalta henkilöstökulut.

Kysymykseen siitä, kummasta hänen mielestään pitäisi tarvittaessa säästää, Parkkinen vastasi ”ehdottomasti seinistä”. Ilosanoman kertomista ei voi ulkoistaa roboteille, piispa totesi.

Kysymys kiinteistöistä on akuutti myös Mikkelin hiippakuntaan kuuluvassa Imatran seurakunnassa, jonka kirkkoherrana Parkkinen aiemmin toimi. Imatralla sijaitseva Alvar Aallon suunnitteleman Kolmen ristin kirkko on arkkitehtonisesti merkittävä kohde. Se on kuitenkin päässyt rapistumaan pahoin.

Kolmen ristin kirkon pitkään suunniteltu remontti alkoi viimein tämän vuoden alussa. Imatran seurakunta on ottanut remonttia varten noin kahden miljoonan euron lainan. Remontin loppuun saattaminen vaatisi kuitenkin vielä noin 1,5 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Parkkinen oli kirkkoherrana toimiessaan aloitteellinen Kolmen ristin kirkon tukiyhdistyksen perustamisessa. Piispan kyselytunnilla hän totesi toivovansa, että remontin rahoitus järjestyy.

– Kyllä edelleen tässäkin asiassa olen sitä mieltä, että toiminta täytyy ensisijaisesti taata. Piispana aion tehdä sen, mikä minun tehtävissäni on, eli pitää sitä esillä ja myöskin etsiä kansainvälistä rahoitusta. Aalto on kuitenkin kansainvälisesti hyvin tunnustettu, ja Kolmen ristin kirkko on aivan erityinen helmi hänen suunnittelussaan.

Ohjelman isäntänä toiminut Kai Kortelainen kysyi, saako Kolmen ristin kirkko kuitenkin mennä, jos ulkopuolista rahoitusta ei löydy.

– Niin siinä sitten tulee käymään, Parkkinen totesi.

Talouden ja kiinteistöjen lisäksi Mari Parkkinen vastasi Piispan kyselytunnilla kysymyksiin muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Inkerin kirkon suhteesta, lähetysjärjestöjen asemasta, Gazan sodasta sekä kirkon yhteiskunnallisista puheenvuoroista.

Parkkista haastattelivat Radio Voiman päätoimittaja Matti Eve, Kirkonseudun päätoimittaja Markus Luukkonen sekä Kotimaan toimittaja Tuija Pyhäranta. Lähetys tulee myöhemmin kuultavaksi Radio Dei Plussaan.

Lue myös:

Kolmen ristin remontti Imatralla käynnistyi – rahoitus ei ole kuitenkaan vielä varma

Näkökulma: Dokumentin kieli kuiskii huijarimaisesta kirkosta

Edellinen artikkeliKatso tästä keitä kirkollis­kokoukseen valittiin
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Voimia ja viisautta kirkolliskokousedustajille

Ei näytettäviä viestejä