Kymmenien kirkolliskokous­edustajien aloite yrittää palauttaa samaa suku­puolta olevien vihkimisen piispojen pöydälle

Avausistunto 10.8.2020

Elokuun alussa kokoontuvan kirkolliskokouksen käsittelyyn tulee edustaja-aloite, jolla haetaan uutta vauhtia keskusteluun erimielisyydestä, joka koskee samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.

Aloitteen on allekirjoittanut 44 liberaalille puolelle asettuvaa kirkolliskokousedustajaa, jotka haluavat piispainkokouksen valmistelevan esityksen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta.

Asia lähetettiin piispojen pöydälle kirkolliskokouksesta viimeksi toukokuussa 2018, jolloin kirkolliskokous oli hylännyt aloitteen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta äänin 59–46. Piispat vastasivat kirkolliskokoukselle elokuussa 2020. He totesivat olevansa kysymyksestä eri mieltä ja hahmottelivat kuusi vaihtoehtoa, joiden mukaan vihkikäytäntöjä voitaisiin hahmottaa tulevaisuudessa. Asiasta voit lukea lisää täältä.

Nyt käsittelyyn tulevassa edustaja-aloitteessa huomautetaan piispojen todenneen, että asiaa ei voi sivuuttaa pitämällä kirkon avioliittokäsitystä ratkaistuna. Piispat totesivat vastauksessaan kirkolliskokoukselle vuosi sitten, että ykseys voidaan turvata vain hyväksymällä erimielisyys. Aloitteen mukaan tietä eteenpäin on etsittävä edelleen aktiivisesti. Aloitteen allekirjoittajat esittävät nyt, että kirkolliskokous pyytää piispainkokoukselta esityksen kirkollisesta vihkimisestä ja kirkollisesta siunaamisesta samaa sukupuolta oleville pareille.

Aloitteessa todetaan, että vihkimistä koskevan esityksen yhteydessä on luontevaa käsitellä myös avioliiton siunaamisen perusteita ja käytäntöjä. Piispainkokous on todennut, että avioliittoon vihkimisessä ja avioliiton siunaamisessa on kyse teologisesti pitkälti samasta asiasta, ja erot liittyvät lähinnä oikeusvaikutuksiin.

Uudessa aloitteessa avioliittoa ei lähestytä opillisena kysymyksenä, jollaisen hyväksyminen edellyttää kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan määräenemmistön hyväksyntää. Näin ollen kirkolliskokous voisi mahdollisesti päättää asiasta yksinkertaisella enemmistöllä. Siihen kirkolliskokouksen liberaalien ja konservatiivien väliset voimasuhteet saattaisivat riittää.

Arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi asiaa keväällä Suomen Kuvalehdelle. Luoma ei sulkenut pois mahdollisuutta, että ohje samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta käsiteltäisiin kirkolliskokouksessa yksinkertaisella enemmistöllä. Hän huomautti, että asiaan voi ottaa kantaa vasta siinä vaiheessa, kun on selvillä, millainen mahdollinen piispainkokouksen esitys olisi sisällöltään.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet seuraavat kirkolliskokousedustajat: Jukka Hautala, Kirsi Hiilamo, Markku Orsila, Aulikki Mäkinen, Olli-Pekka Silfverhuth, Rolf Steffansson, Marjatta Pulkkinen, Tarja Välimäki, Ville Kämäräinen, Päivi Linnoinen, Juha Nivala, Patrik Hagman, Pauliina Järvinen, Katariina Pitkänen, Eija Juuma, Mirva Lehtinen, Minni Kuisma, Tuula Okkonen, Tapani Rantala, Pertti Rajala, Anna Lintunen, Ulla Ruusukallio, Olli Löytty, Niilo Pesonen, Joni Kumlander, Timo Kaunisto, Aila Kemppainen, Ruut Hurtig, Wiking Vuori, Mirjami Mäntymaa, Kirsi Pohjola, Ilmari Ylä-Autio, Tarja Vehkaoja, Ulla-Maj Wideroos, Kari Aakula, Mia Anderssén-Löf, Peter Lindbäck, Päivi Raunu, Mimosa Mäkinen, Markku Jalava, Heidi Zitting, Iida Rotko, Tapio Tähtinen, Tuulia Kuntsi.

Lue myös:

Kirkollis­kokouksen toukokuun istunto­viikko siirtyy korona­tilanteen vuoksi elokuulle

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kymmenien kirkolliskokousedustajien aloite yrittää palauttaa samaa sukupuolta olevien vihkimisen piispojen pöydälle

Edellinen artikkeliVirittäydy Rottien pyhimyksen tunnelmaan – opas Vilppu Vuori soittaa videolla keski­aikaista musiikkia Hattulan Pyhän Ristin kirkossa
Seuraava artikkeliFolkloristi Liisa Kaski: Kun ihminen eksyi pyhästä, eläimestä tuli tabu

Ei näytettäviä viestejä