Kirkolliskokous otti vastaan piispojen avioliittokirjeen – viisi piispaa kommentoi, viisi oli hiljaa

Uuden kirkolliskokouksen ensimmäinen istuntoviikko Turussa päättyi perjantaina keskusteluun avioliitosta – jälleen kerran. Torstaina ja perjantaina asiasta käytettiin 45 puheenvuoroa.

Hallinnollisesti kyse oli siitä, että kirkolliskokous otti vastaan piispojen kirjeen, joka käsitteli kirkon avioliittokäsitystä. Kirkolliskokous pyysi toukokuussa 2018 piispainkokousta edistämään kunnioittavaa keskustelua ja selvittämään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi.

Viime viikolla julkaisemassaan vastauksessa piispat totesivat olevansa asiassa eri linjoilla ja kuvasivat mahdollisia malleja, joiden mukaan vihkikäytäntöjä voitaisiin hahmottaa tulevaisuudessa. Asiasta voit lukea lisää täältä.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo
totesi kirjeen julkaisemisen jälkeen, että Helsingin hiippakunnassa osa papeista vihkii samaa sukupuolta olevia pareja eikä heidän tarvitse pelätä tulevansa rangaistuksi.

Piispojen kirje merkittiin kirkolliskokouksessa tiedoksi, mutta koska kyseessä ei ollut päätösehdotus, käsittelyn aikana ei voinut tehdä ponsi- tai vastaehdotuksia. Mistään ei äänestetty.

Puhetta sen sijaan riitti. Useimmat argumentit ja retoriset keinot olivat varsin tuttuja edellisiltä keskustelukierroksilta. Toisaalta nyt mukana oli uusia edustajia, jotka eivät olleet aiemmin päässeet kertomaan ajatuksistaan.

Keskustelussa ilmeni myös hieman enemmän kompromissihenkeä kuin aiemmin. Moni puhuja oli piispojen kanssa samaa mieltä siitä, että kahden avioliittokäsityksen rinnakkaisuus kirkossa voi olla ainoa vaihtoehto.

Edustaja Pauliina Järvinen kiitti piispoja siitä, että he sanoivat ääneen olevansa erimielisiä.

– Se ei riitä. Tämä tilanne on aivan kestämätön. Ei auta, jos jäämme poteroihimme emmekä ota yhtään askelta toisiamme kohti.

Tilannetta tulkittiin myös värikkäin kielikuvin. Pauli Niemelän mielestä ollaan upottavassa hillasuossa. Hannu Kipolle tuli piispojen kirjeestä mieleen kiemurteleva onkimato kalliolla.

Jopa kirkolliskokouksen lainoppinut asiantuntija Timo Esko huokaisi tuntevansa voimattomuuden tunnetta.

Sammeli Juntunen: ”Piispa Teemu kävelee yli kirkolliskokouksen, kohteliaasti mutta perusteellisesti”

Keskustelun ensimmäisen puheenvuoron piti torstai-iltana edustaja Hanna Mithiku. Hän siteerasi omaa puhettaan kirkolliskokoukselle toukokuussa 2018. Vuoden 2018 keskustelusta voit lukea raportin täältä.

– Jos jonain päivänä haluaisin seistä rakastamani naisen rinnalla alttarilla, pyytää Jumalalta siunausta ja seurakunnalta tunnustusta ja tukea sitoumukselleni, mitä tämä kirkko ja osa sen piispoista silloin vastaisi? Mithiku sanoi tuolloin ja nyt.

Nyt hän esitti jokaiselle piispalle kaksi kysymystä:

– Saako tässä kirkossa edelleen opettaa, että minun rakkauteni on synti ja Jumalan luomistyötä rikkova voima? Pitääkö sellaista pappia rangaista, joka kohtelee minua yhdenvertaisesti muiden kristittyjen kanssa ja on valmis vihkimään ja siunaamaan myös minut avioliittoon rakastamani ihmisen kanssa?

Piispoista puheenvuorot käyttivät Helsingin Teemu Laajasalo, Espoon Kaisamari Hintikka, Turun Kaarlo Kalliala, Porvoon Bo-Göran Åstrand ja arkkipiispa Tapio Luoma.

Muut piispat eli Kuopion Jari Jolkkonen, Mikkelin Seppo Häkkinen, Oulun Jukka Keskitalo, Tampereen Matti Repo ja Lapuan Simo Peura olivat hiljaa.

Edustaja Sammeli Juntunen arvosteli keskustelun alkuvaiheessa Teemu Laajasaloa tämän linjauksista Helsingin hiippakunnassa.

– Piispa Teemu kävelee yli kirkolliskokouksen, kohteliaasti mutta perusteellisesti. Sivuuttaminen on lyhytnäköistä ja kirkon ykseyden kannalta tuhoisaa.

Juntunen totesi, että korkeimman hallinto-oikeuden pian luvassa olevan päätöksen jälkeen tilanne voi hyvinkin olla se, että pappeja ei voi rangaista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Juntusen mukaan kyseiset papit vihkivät silti vastoin Raamattua ja kirkon oppia.

Korkeimmalta hallinto-oikeudelta odotetaan paraikaa päätöstä siitä, miten oikeuslaitos suhtautuu sateenkaaripareja vihkineille papeille annettuihin rangaistuksiin.

Piispa Laajasalo: ”Voimme sanoa, että mikä tahansa kompromissi on jumalaton tai moraaliton”

Piispa Teemu Laajasalo sanoi omassa puheenvuorossaan, ettei voi päätöksensä perusteella esiintyä suurena vapaustaistelijana. Hän kertoi ratkaisunsa perustuvan siihen, että ihmiset voisivat jatkossakin löytää pelastavan Kristuksen luterilaisesta kotiseurakunnasta.

– Tämä keskustelu ei tule loppumaan siihen, että jonkun argumentti voittaa. Tämä ei tule loppumaan siihen, että joku vaihtaa kantansa, koska täällä asia perustellaan niin taitavasti. Tämä ei tule loppumaan siihen, että saavutamme yksimielisyyden, hän sanoi.

Laajasalo totesi, että avioliitosta on tullut kysymys, jonka perusteella ihmiset arvioivat suhteensa kirkkoon.

– Me voimme sanoa, että tämä asia on Jumalan erityisessä ilmoituksessa kerrottu ja me emme voi Jumalan ilmoitusta muuttaa, piste. Tai voimme sanoa, että tämä yksiselitteisesti on yhdenvertaisuuskysymys, jonka vuoksi jokaisella ihmisellä on täysin samat oikeudet eikä melkein samat oikeudet, piste. Voimme sanoa, että mikä tahansa kompromissi tässä asiassa on jumalaton tai moraaliton.

Laajasalon mukaan vaihtoehtoja on tasan kaksi: joko kirkko hajoaa tai sitten kirkko ei hajoa.

– Jos itse kukin pidämme omasta linjastamme täysin kiinni, valitsemme kirkon hajoamisen tien.

Piispat Hintikka, Kalliala, Åstrand ja Luoma kertoivat kantansa

Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala vastasivat puheenvuoroissaan Hanna Mithikun esittämiin kysymyksiin.

Hintikka sanoi, että ykseyden murtuminen ei koskaan ole Jumalan tahto.

– Seksuaalivähemmistöjen ja samaa sukupuolta olevien parien rakkauden leimaaminen synniksi rikkoo sekä Kristuksen ruumiin ykseyttä että Jumalan luomistyötä vastaan. Espoon hiippakunnassa ei ole tilaa tämänkaltaiselle opetukselle.

Kallialan mukaan ratkaisu on kahden eri avioliittokäsityksen rauhallinen rinnakkaiselo kirkossa. Hän sanoi toivoneensa, että kirkko olisi voinut päättää asiasta jo aiemmin ja totesi oikeuslaitokseen viitaten, että nyt ratkaisut löytyvät muuta kautta.

– Rakkautesi ei ole synti. Se ei ole väärin eikä luomistyötä tuhoava voima, Kalliala sanoi Mithikulle.

Porvoon piispan Bo-Göran Åstrandin mukaan piispojen paperi tarjoaa tien eteenpäin pattitilanteesta. Hän on itse kaikkien parien vihkimisen kannalla, mutta sanoo olevansa valmis tulemaan vastaan.

– Meidän täytyy tavata toisemme keskellä tietä. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Arkkipiispa Tapio Luoma sanoi itse kannattavansa piispojen esittelemistä malleista vaihtoehtoa, jossa kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä mutta papit saisivat vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

20 edustajalta kannanotto

Keskustelun päätyttyä 20 kirkolliskokousedustajaa julkaisi kannanoton, jossa he toteavat, että samaa sukupuolta olevia vihitään jo nyt jokaisessa hiippakunnassa.

Allekirjoittajien mukaan keskustelu samaa sukupuolta olevien avioliitosta jatkuu, kunnes yhdenvertaisuus kirkossa saavutetaan.

Allekirjoittajat ovat Viivi Ali-Löytty (Helsinki), Marja Heltelä (Helsinki), Kirsi Hiilamo (Helsinki), Markku Jalava (Nurmijärvi), Katri Korolainen (Helsinki), Minni Kuisma (Kotka), Tuulia Kuntsi (Jyväskylä), Joni Kumlander (Valkeakoski), Ville Kämäräinen (Mikkeli), Päivi Linnoinen (Nurmijärvi), Olli Löytty (Tampere), Hanna Mithiku (Helsinki), Mimosa Mäkinen (Vihti), Katariina Pitkänen (Oulu), Pertti Rajala (Pori), Päivi Raunu (Espoo), Iida Rotko (Espoo), Tarja Vehkaoja (Sotkamo), Wiking Vuori (Helsinki) ja Heidi Zitting (Espoo).

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Piispa Teemu Laajasalo antaa hiippakuntansa papeille luvan vihkiä sateenkaaripareja ilman pelkoa rangaistuksista

Piispat vetoavat: Kirkon jäsenten on pystyttävä elämään yhdessä erilaisista avioliittokäsityksistä huolimatta

Tuomas Hynysen blogi: Ohipuhumisen ilta kirkolliskokouksen avioliittokeskustelussa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMaskeja ei tarvita messussa – Helsingin hiippakunta antoi seurakunnille uuden koronaohjeistuksen
Seuraava artikkeliKirkon yhteisen toiminnan alijäämä pieneni ja kirkollisveron määrä kasvoi

Ei näytettäviä viestejä