Kirkollis­kokouksen toukokuun istunto­viikko siirtyy korona­tilanteen vuoksi elokuulle

Kirkolliskokous elokuussa 2020. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen täysistuntoviikko siirtyy toukokuulta elokuulle. Asiasta päätti kirkkohallituksen täysistunto ylimääräisessä istunnossaan keskiviikkona 7.4.

Kirkolliskokous kokoontuu normaalioloissa Turkuun 4–5 päiväksi toukokuussa ja marraskuussa. Vuonna 2020 toukokuun istuntoviikko siirrettiin koronatilanteen vuoksi elokuulle. Marraskuun istuntoviikko toteutettiin turvajärjestelyin normaalisti.

Asian esitteli kirkkohallitukselle kirkolliskokouksen pääsihteeri Birgitta Hämäläinen. Esityksen mukaan kirkolliskokouksen kokoontuminen vuoden 2021 toukokuun alussa muodostaisi nykyisillä tartuntamäärillä ja alhaisella rokotuskattavuudella huomattavan terveydellisen riskin osallistujille. Edustajia saapuu paikalle ympäri Suomen, ja täysistunnot ovat kerrallaan usean tunnin mittaisia. Joukossa on myös yli 70-vuotiaita edustajia, joille koronatartunta muodostaa erityisen suuren riskin. Esityksessä huomioitiin myös, että virusmuunnosten johdosta tartuntariski poikkeaa merkittävästi viime syksyn tilanteesta, jolloin kirkolliskokouksen istuntokaudet toteutettiin onnistuneesti.

Lainsäädäntö ei mahdollista kirkolliskokouksen täysistunnon järjestämistä sähköisenä kokouksena, vaikka muut kirkon päätöksentekoelinten kokoukset on voitu järjestää etänä maaliskuusta lähtien.

Kirkkohallitukselle annetussa esityksessä todettiin, että koronarokotusten kattavuus on kesän lopulla todennäköisesti parempi kuin toukokuun alussa. Lisäksi on mahdollista, että kevään rajoitustoimet ja vuodenaikavaihtelu laskevat tartuntamääriä tulevina kuukausina. Esityksen mukaan kevään istuntoviikon siirtämisestä elokuulle saatiin viime vuonna hyvä kokemus.

Kirkolliskokouksen puhemiesneuvoston mukaan vuoden 2021 ensimmäistä istuntokautta ei kuitenkaan voida jättää kokonaan pitämättä käsiteltävien asioiden suuren määrän vuoksi. Näin ollen 4.–7.5.2021 pidettäväksi suunniteltu kirkolliskokous siirretään pidettäväksi 3.–6.8.2021.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.