”Kristillistä vakaumusta ei voi mitata”

Savonlinnassa seurakuntavaaleissa on asettunut ehdolle henkilö, joka kertoo blogissaan pitävänsä Jumalaa taruolentona. Myös edellisissä, vuoden 2010 seurakuntavaaleissa oli ainakin yksi ehdokas, joka kuvaili itseään ateistiksi.

Seurakuntavaaliehdokkaalle kirkkolaissa määrätty kriteeri kristillisestä vakaumuksesta herättää paljon keskustelua, kertoo seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen kirkkohallituksesta.

Leppäsen mukaan keskustelu on kaksisuuntaista. Toisaalta on niitä, jotka korostavat kristillisen vakaumuksen tärkeyttä seurakunnalliseen toimintaan vaikuttamisessa, mutta toisaalta hän kertoo saavansa paljon puheluita ehdokkaaksi haluavilta, jotka ihmettelevät, mitä tällainen ehto tarkoittaa.

– Joku on saattanut juuri muuttaa uudelle paikkakunnalle ja ihmetellä, miten uudessa seurakunnassa arvioidaan hänen uskoaan. Olen rohkaissut monia asettumaan ehdolle ja neuvonut, että kaste ja konfirmaatio ovat merkki kristillisestä vakaumuksesta, Mari Leppänen sanoo.

Leppäsen mielestä kyseinen kirkkolain kohta on ongelmallinen, sillä toisen uskoa ei voi mitenkään mitata. Lain pitäisikin olla tältä osin selkeämpi ja korostaa esimerkiksi kasteen ja konfirmaation merkitystä.

– Jokaisella kirkon jäsenellä on oikeus vaikuttaa seurakunnan asioihin. Emme voi arvioida jäsenyyden syitä. Meidän pitäisi arvostaa sitä, että ihmiset haluavat asettua ehdolle, Mari Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan ateistiehdokkaan herättämä keskustelu heijastaa laajempaa jännitettä kirkon jäsenyyden ja uskon suhteessa.

– Se vaatii meiltä luottamusta siihen, että Jumala on ja toimii eri tavoilla.

Lue myös:

Seurakuntavaaliehdokas pitää Jumalaa taruolentona

Oulussa ateisti seurakuntavaaliehdokkaana

Lakimiesasessori: Ateistiehdokas vaalikelpoinen

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIS: Jalovaaran epäillään hankkineen miljoonan väärin perustein
Seuraava artikkeliLuottamushenkilöt katsovat piispan johtavan harhaan

Ei näytettäviä viestejä