Seurakuntavaaliehdokas pitää Jumalaa taruolentona

Syksyn seurakuntavaalien ehdokasrekrytointi on loppusuoralla. Kirkkolaki edellyttää seurakuntavaaleissa ehdolla olevalta paitsi kirkon jäsenyyttä ja täysi-ikäisyyttä, myös sitä että ehdokas on ”tunnettu kristillisestä vakaumuksestaan”. Mutta entäpä jos henkilö kertoo julkisesti olevansa ateisti?

Savonlinnassa seurakuntavaaleihin ehdolle lupautunut Kimmo Käärmelahti kertoo omassa blogissaan, että pitää Jumalaa taruolentona, mutta haluaa silti uskoa seurakuntaan ja kirkkoon.

”Päätunnukseni vaaleissa tulee olemaan ’jumalaan en usko mutta kirkkoon haluaisin uskoa’. Slogan tarkoittaa sitä, että olen edelleen täydellisesti ateisti enkä usko taruihin jumalasta”, hän kirjoittaa.

Käärmelahti kertoo Kotimaa24:lle lähteneensä ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin, koska uskoo kirkolla olevan sanan julistusta konkreettisempaa annettavaa nuorten, perheiden ja vähempiosaisten elämään.

– Minä allekirjoitan rakkauden kaksoiskäskystä sen jälkimmäisen osan. Kirkossa ja Raamatussa on paljon hyvää, jota haluan edistää. Kirkossa näen myös paljon ulkokullattuja fariseuksia, jotka ehkä uskovat, mutta eivät toimi kaksoiskäskyn jälkimmäisen vaatimuksen mukaan, Käärmelahti moittii.

Kysymykseen kirkon olemuksesta hengellisenä yhteisönä, joka perustuu kristilliseen uskontunnustukseen Käärmelahti vastaa toteamalla – Kirkon tutkimuskeskuksen tilastoja lainaten – että hän uskoo samalla tavoin kuin noin puolet kirkon jäsenistä – eli ei usko Jumalaan.

– Jos kirkollisissa vaaleissa äänestysprosentti on alle 20, niin luulen, että kirkon uskovat jäsenet ovat siinä luvussa hyvin edustettuna. Katson, että niille kirkon jäsenille, jotka eivät usko täytyy olla myös vaihtoehto. Jostakin syystähän hekin ovat kirkossa jäseniä, Käärmelahti päättelee.

Savonlinnan vs. kirkkoherra Toivo Loikkanen kertoo kuulleensa Käärmelahden tapauksesta. Hän ei osaa suoralta kädeltä kertoa miten asiassa aiotaan toimia. Hän pitää lähtökohtaisesti kaikkia tervetulleiksi ehdokkaiksi, mutta lähtee siitä, että ehdokas ei voi toimia kirkkoa vastaan. 

– Tapaus on hankala. Asiassa on tietysti ristiriita, koska laki kerran edellyttää vaalikelpoisuuden ehtona kristillistä vakaumusta. Kyseessä on toisaalta kirkon jäsenen oikeus asettua ehdolle ja kynnys tämän oikeuden epäämiseen on korkea, Loikkanen sanoo Kotimaa24:lle.

Loikkanen kertoo pohtivansa mahdollista neuvonpitoa Käärmelahden kanssa sekä olevansa aiheesta yhteydessä kirkkohallitukseen mahdollisten ennakkotapausten ja toimenpiteiden tiimoilta.

Loikkanen jatkaa, että vaalilautakunta tutkii ehdokkaiden muodollisen vaalikelpoisuuden annettujen säädösten ja ohjeiden mukaisesti. Tällaisen asian tutkimisesta ei ole kuitenkaan kokemusta.

Kimmo Käärmelahti kertoo saaneensa ehdokkuuteen kannustusta.

– Ainakin ihmiset tietävät mikä minun vakaumukseni on, hän päättää.

Vaaliteeseikseen Käärmelahti mainitsee blogissaan muun muassa kirkon ja valtion erottamisen sekä kirkon verotusoikeudesta luopumisen.​

Lue myös:

Oulussa ateisti seurakuntavaaliehdokkaana

Lakimiesasessori: Ateistiehdokas on vaalikelpoinen

Edellinen artikkeliLähetysseura kerää nimiä kehitysmaiden vammaisten oikeuksien puolesta
Seuraava artikkeliOnko seurakunta suljettu ryhmä vai avoin yhteisö?

Ei näytettäviä viestejä