Oulussa ateisti seurakuntavaaliehdokkaana

Oululaisen Jukka-Pekka Vaheran vaalimotto on toimia ”ateistien, agnostikkojen, pakanoiden, kerettiläisten ja muiden vainottujen puolesta äänenä seurakunnassa”. Kirkot hän lahjoittaisi vaalikonevastauksiensa mukaan kaikkien uskontokuntien yhteiseen käyttöön tai seinäkiipeilytiloiksi.

Seurakuntavaalikoneen vastauksissaan Vahera kertoo suorasanaisesti olevansa ateisti ja ”Uskomaton vaihtoehto seurakuntaan!”

– En ole kovan linjan ateisti, koska edelleen kuulun kirkkoon. Enemmän ehkä kuitenkin kallistun ateismin puolelle, tässä mielessä olen uskomaton. Silloin tällöin uskon ja joskus en usko, hän pyörittelee Kotimaa24:lle.

Vahera on ehdolla Elävä Seurakunta – Lähellä Ihmistä -listalta Oulun Tuiran seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä seurakuntayhtymän kirkkovaltuustoon. Vahera kertoo, että kyseessä on eri puolueiden edustajien lista.

– Jos tutkimuksen mukaan noin puolet kirkkoon kuuluvista uskoo Jumalaan, olen vaihtoehto niille, jotka eivät usko. Heillä ei ole valtaa kirkossa, ja heille pitää tarjota ehdokas.

Vasemmistoliittolainen Vahera on varajäsenenä Oulun opetuslautakunnassa.

"Kirkkoa ei kannata jättää"

Vahera toteaa, että myös ateistit ja agnostikot voivat olla kirkon jäseniä. Heidän ei pidä erota.

– Silloin he menettäisivät vallan. Kirkko jäisi fundamentalistien käsiin. Kyseenalaistan Tampereen vapaa-ajattelijoiden strategian, jossa he rummuttavat kirkosta eroamista hirveästi, hän toteaa.

”Kirkot ja muut seurakuntarakennukset voisi lahjoittaa kaikkien uskontojen ja uskontokuntien yhteiseen käyttöön. Korkeimmat kirkkorakennukset voisivat toimia esimerkiksi seinäkiipeilytiloina”. Muun muassa näin Vahera kirjoittaa seurakuntavaalien vaalikoneessa.

Kotimaa24:lle hän kertoo olevansa tosissaan vain ensimmäisen ehdotuksen kanssa. Seinäkiipeily on huumoria.

Tutustu Vaheran vastauksiin vaalikoneessa