”Kristillinen perinne on lujasti koeteltua ja tuo turvaa” – Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherraksi valittiin Kalle Kuusniemi

Maailma on täynnä huolipuhetta, joten kirkossa on tärkeä kirkastaa ajatusta siitä, että huomisessa on myös paljon hyvää ja tulevaisuus on mahdollisuus. Näin ajattelee Helsingin Lauttasaaren seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi valittu Kalle Kuusniemi, 43.

– Kristillinen perinne on syntynyt tosi vaikeiden aikojen keskellä ja se on lujasti koeteltua. Voimme saattaa vaikeat asiat Jumalan kannettavaksi. Tämä ei tarkoita vastuunpakoilua tai naiiviutta, vaan turvaa joka vahvistaa meitä elämään ja toimimaan huoltenkin keskellä.

Lauttasaaren seurakuntaneuvosto valitsi Kuusniemen kirkkoherraksi 7.11. pitämässään kokouksessa. Hän sai äänestyksessä 12 ääntä, kun ääniä annettiin kaikkiaan 15. Tehtävää haki 11 henkilöä. Kuusniemi aloittaa uudessa työssään helmikuun alussa 2024.

KALLE KUUSNIEMI on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta ja hän on suuren pappissuvun kasvatti. Myös hänen isänsä on pappi. Lukion jälkeen Kuusniemi puntaroi teologian ja valtiotieteiden välillä, mutta teologia veti puoleensa enemmän.

– Nämä asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Olen kasvanut uskoon.

Kuusniemi valmistui Helsingin yliopistosta teologian maisteriksi vuonna 2008 ja sai samana vuonna pappisvihkimyksen Vaasan suomalaiseen seurakuntaan. Hän työskenteli hetken myös Laihialla, kunnes jatko-opinnot kutsuivat. Kuusniemi teki väitöskirjan kansainvälisestä luterilaisuudesta ja toimi apurahatutkijana yhteensä neljä vuotta.

Vuodet 2015–2020 Kuusniemi työskenteli Lauttasaaren seurakunnassa pappina ja kirkkoherran avustajana sekä Helsingin seurakuntayhtymän johtajan erityisavustajana.

– Yliopistohommat olivat kiinnostavia, mutta kyllä papin työ on elämänmakuisempaa. Siinä saa olla osa ihmisten elämän suurimpia kysymyksiä ja elämänvaiheita.

Viimeiset kolme vuotta Kuusniemi on työskennellyt Helsingin seurakuntayhtymän kasvatuksen ja seurakuntapalvelun päällikkönä.

LAUTTASAAREN SEURAKUNTA on siis tulevalle kirkkoherralle ennestään tuttu, ja hän myös asuu lähellä kirkkoa. Kotiseurakuntansa vahvuuksiksi Kalle Kuusniemi nimeää hyvät työntekijät ja luottamushenkilöt sekä toimivan, peruskorjatun kirkkorakennuksen.

– Seurakunta on myös vahvasti osa saaren yhteisöä ja elämää.

Haasteena Kuusniemi näkee seurakunnan talouden hallitun tasapainottamisen.

Johtajana Kuusniemi haluaa olla dialoginen ja tavoitteellinen. Vuorovaikutus on hänelle tärkeää. Tavoitteellisuudella hän viittaa muun muassa palveluprosessien toimivuuden ja laadun tarkkailuun ja kehittämiseen.

– Toivoisin, että seurakunta olisi aito, rento, elämäniloinen ja tulevaisuuteen rohkeasti katsova, ja silti mukana pysyisivät myös syvyys ja arvokkuus sekä elämän rosoisuuden huomioiminen.

PAPPINA KUUSNIEMEN tärkein viesti ihmisille on, että omaa uskoa ei pidä hävetä tai piilottaa, vaan sitä pitää vaalia ja siinä on hyvä kasvaa. Uskossa kasvamisessa auttavat hänen mukaansa osallistuminen kirkon vuodenkiertoon, perehtyminen asioihin, oman ajattelun kehittäminen sekä oman tien etsiminen.

– Kasvaminen vaatii aina vuorovaikutusta. Se ei onnistu tyhjiössä.

Kuusniemelle Jumala on ennen kaikkea kaikkivaltias ja oikeudenmukainen elämän merkityksen lähde. Hän toivoo luterilaisen kirkon kehittyvän identiteetiltään vahvemmaksi.

– Luterilainen perinne on luonut hyvää elämää. Vahvasta identiteetistä käsin on helpompi myös muuttua ja kohdata tulevaisuus luottavaisesti.

Voimaa arkeen ja työhön Kalle Kuusniemi ammentaa harrastuksista ja läheisistään. Hän käy kuntosalilla ja pelaa padelia, lenkkeilee Lauttasaaren rantapoluilla, veneilee ja lukee erityisesti uskontoa ja yhteiskunnallisia asioita käsitteleviä kirjoja.

– Myös muuta kulttuuria tulee kulutettua. Tykkään käydä taidenäyttelyissä ja museoissa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliRuotsissa sielunhädässä voi soittaa numeroon 112
Seuraava artikkeliKirkon verotulot kasvavat, mutta niin kasvavat myös menot

Ei näytettäviä viestejä