Kolme pappia kehottaa vetoomuksessa hylkäämään piispat hengellisinä paimenina

Kolme Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappia ehdottaa, että kirkon työntekijät ja jäsenet lakkaavat pitämästä piispoja hengellisinä paimeninaan, kunnes nämä ”tekevät parannuksen”.

Ulostulo liittyy kirkossa käytävään avioliittokeskusteluun ja piispojen äskettäin julkaisemaan avioliittokäsitystä koskevaan kirjeeseen.

Helsinkiläispappi Kai Sadinmaa luki vetoomuksen sunnuntaina Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa. Allekirjoittajina ovat hänen lisäkseen oululaiset papit Árpád Kovács ja Juha Valppu. Sadinmaa on julkaissut tekstin myös sosiaalisessa mediassa.

Kai Sadinmaa kertoi Horisontti-ohjelmassa, että vetoomuksen laatiminen lähti liikkeelle sen jälkeen, kun piispat muutama viikko sitten julkaisivat avioliittoa koskevan vastauksensa kirkolliskokoukselle.

– Totesimme ystävien kanssa, että piispat seisovat peräkylän asemalla ja miettivät, hypätäänkö tuohon junaan eiväkä he tajua, että se juna on mennyt vuosia sitten, Sadinmaa sanoi.

Kai Sadinmaan ja Árpád Kovácsin toimittamia samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä ja siunaamisia on käsitelty tuomiokapituleissa. Kai Sadinmaa sai syyskuussa 2017 Helsingin tuomiokapitulilta toiminnastaan ”vakavan moitteen”, joka ei ole virallinen rangaistus.

Árpád Kovács sai toimittamastaan vihkimisestä kirjallisen varoituksen Oulun tuomiokapitulilta lokakuussa 2017. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi varoituksen, ja asiaan odotetaan lähiaikoina korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.

***

Vetoomus kokonaisuudessaan:

”Kehotamme kaikkien hiippakuntien ja koko Suomen kirkon jäseniä ja työntekijöitä sanoutumaan irti piispojen Kristuksen jakamattoman rakkauden halventamisesta.

Ehdotamme, että me, koko Suomen ev.-lut. kirkon seurakuntien jäsenet ja työntekijät lakkaamme pitämästä piispoja hengellisinä paimeninamme, kunnes he tekevät parannuksen. Parannuksenteon näkyvä muoto olisi yksimielinen päätös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä todellisessa Jumalan kaikenkattavan rakkauden hengessä.

Aito katumus edellyttäisi myös julkista anteeksipyyntöä tasa-arvoisen avioliiton hyväksymisen jarruttamisesta. Ei enää syrjintää! Sukupuoli- ja muut vähemmistöt ovat edelleen heikommassa asemassa yhteiskunnassa heteronormien mukaan elävään valtaväestöön nähden. Kirkko joko asettuu sorrettujen puolelle tai se lakkaa olemasta Kristuksen kirkko.

Joka heikkoa sortaa, herjaa hänen Luojaansa, joka Luojaa kunnioittaa, armahtaa köyhää. (Sananl. 14:31)

Kuva: Olli Seppälä. Helsinki Pride 2019.

Lue myös:

Kirkolliskokous otti vastaan piispojen avioliittokirjeen – viisi piispaa kommentoi, viisi oli hiljaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Voittamaan läksin ja häviö tuli – mutta aikaa myöten se kääntyi voitoksi
Seuraava artikkeliPauliina Rauhalan Synninkantajat nähdään näytelmänä Tampereen Teatterissa

Ei näytettäviä viestejä