Kokonaisvaltaista ruumiin ja sielun hoivaa – Pyhäjärven seurakunnan gospeljumppa liikuttaa ja rauhoittaa

Seurakuntasalissa kymmenen jumppaajaa tekee liikkeitä ohjaaja Johanna Ikosen näyttäessä mallia. Jouluinen gospelmusiikki tahdittaa tekemistä.

”Täällä kaikkiin päiviin tuo ilo taivaallinen. Lempeyttä, rakkautta silmiin ihmisten.”

Olemme Pyhäjärvellä gospel-jumpassa, jota vietetään kerran kuussa torstaisin aamupäivällä. Jumppaan ovat kaikki tervetulleita, sanoo sitä vapaaehtoisena vetävä liikunta-alan yrittäjä Johanna Ikonen.

– Halusin järjestää matalan kynnyksen jumpan, joka sopisi mahdollisimman monelle. Seurakuntakoti on erinomainen paikka, jonka ovet on avoinna kenen tahansa tulla.

Kun gospeljumppaa aloiteltiin, testattiin ensin, mikä olisi mahdollisimman monelle hyvä aika päivästä osallistua. Todettiin, että se on aamupäivä. Parhaimmillaan jumpassa on ollut yli 20 osallistujaa.

– Voi vaikka kauppareissulla piipahtaa hetken kuuntelemassa musiikkia ja jumppaamassa. Puhun mahdollisimman vähän, jotta jokainen voi keskittyä kuuntelemaan musiikkia ja tekemään liikkeitä kaikessa rauhassa.

TÄLLÄ KERTAA jumppa on lähinnä lempeää venyttelyä gospelmusiikin soidessa taustalla. Ikonen käyttää suomalaista gospelia, jotta sanat olisivat helposti ymmärrettävissä.

– Toisinaan musiikki saa osallistujat liikuttumaan. Kerran muuan laulu itketti jumppaajaa ja hän kertoi edesmenneen mummunsa laulaneen hänelle sitä. Asia tuli jaetuksi.

Sirpa Tikka on käynyt jumpassa joka kerta liki vuoden, eli niin kauan kuin sitä on järjestetty.

– Tosissaan pidän tästä. Jumppa on hyväksi ja musiikki on aivan ihanaa! Saan omaa aikaa ja kiireiseen arkeeni hengähdyshetken. Olen mieheni omaishoitaja. Vajaaksi tunniksi voin kuitenkin irtautua kotoa.

Tikka kokee jumpan olevan kokonaisvaltaista ruumiin ja sielun ravintoa ja hoivaa.

Eeva Vesterinen aloitti gospeljumpan syksyllä. Hän oli kuullut jumppaajilta hyvää palautetta siitä ja innostui itsekin tulemaan ystävän kanssa.

– Tykkään täällä soivasta musiikista. Siinä on uskonnollinen sävy. Sitä on oikein kiva kuunnella. Täällä rauhoittuu ja tulee oikein hyvä mieliala. Johanna on osaava ja ihana vetäjä.

Jumppahetken lopuksi seurakunnan työntekijä pitää pienen hartauden. Tällä kertaa paikalla on diakoni-lähetysihteeri Tea Jouhki.

”Hyvä Jumala – – Sinä ohjaat meitä eteenpäin. Kun tästä hetkestä lähdemme jatkamaan päiväämme, me otamme mukaamme Sinun rakkautesi ja huolenpitosi. Olet ollut kanssamme menneinä päivinä, olet kanssamme nyt niin kuin myös tulevalla matkallamme. Kiitos kun johdatat ja kannattelet meitä.”

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliStressi lievenee usein konkreettisen toiminnan kautta: Jos esimerkiksi sotauutiset ahdistavat, voi kokeilla erilaisia fyysisiä keinoja oman turvantunteen palauttamiseksi
Seuraava artikkeliIkääntynyt kirjailija Annikki Kariniemi vietti yksinäistä joulua Yli-Tornion Törmäsjärvellä pakkasten saartamana 1980-luvun alussa – Yllätysvieraat ilmestyivät suoraan ruokakomeron kautta

Ei näytettäviä viestejä