Kirkon Ulkomaanapu: Etelä-Sudaniin ja Somaliaan tarvitaan kiireesti hätäapua

Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keniassa tarvitaan apua kuivuusalueilla, Kirkon Ulkomaanapu kertoo. Yhteensä noin 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapuna vettä ja ruokaa. Somaliassa tilannetta pahentaa koleraepidemia. Etelä-Sudaniin on julistettu nälänhätä.

– Tilanne on todella paha, ja humanitaarisella avulla on nyt kiire. Ihmisiä muuttaa maaseudulta kaupunkeihin, koska vesi ja ruoka ovat lopussa monella alueella, kertoo Länsi-Somalian Baidoassa viime viikolla käynyt Kirkon Ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori tiedotteessa.

Ihmiset joutuvat juomaan likaista vettä, joten vesiperäiset taudit, kuten kolera, lisääntyvät nopeasti.

– Jos toimimme nyt, pystymme välttämään jotakin vielä pahempaa. Kuivuus on ainut asia, mistä ihmiset keskustelevat, se koskee jokaista, Jokivuori sanoo.

Jos sateet tulevat, ei ole varmaa, pystyvätkö ihmiset enää palaamaan omille mailleen, jos nyt syntyy laajaa ja hallitsematonta muuttoliikennettä.

Etelä-Sudanissa Kirkon Ulkomaanapu kohdistaa hätäavun Maailman ruokajärjestön WFP:n kautta maan keskiosassa sijaitsevaan Unityn maakuntaan. YK on julistanut sinne viikko sitten nälänhädän. Noin satatuhatta on vaarassa kuolla. Maassa on nälänhädän partaalla miljoona ihmistä ja noin 300 000 lasta kärsii aliravitsemuksesta, kertoo YK:n humanitaarisen avun järjestö OCHA.

Keniassa tilannetta pahentaa, että yhteisöt eivät ehtineet toipua vuosien 2014–2016 jatkuvista kuivista kausista. Keniassa Ulkomaanapu jakaa vettä kouluissa ja antaa hygieniakasvatusta Marsabitin, Turkanan ja Garissan maakunnissa.

Kirkon ulkomaanavun kuivuuskriisiin kohdistamalla 150 000 eurolla yhteensä 60 000 ihmistä saa ruoka- ja vesiapua noin kahden viikon ajan Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keniassa.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Sonja Hemberg kävi viikonloppuna Somalimaassa Hargeisan eteläpuolella, jossa Ulkomaanapu on auttanut ihmisiä kunnostamaan vesisäiliöitä.

– Säiliöt ovat kuitenkin tyhjiä, koska sadetta ei ole tullut ollenkaan. Monet olivat jo lähteneet kuivuutta pakoon. Kotikylään jääneet pystyivät syömään vain kerran päivässä. Lähimmälle vesipisteelle oli matkaa 20 kilometriä, Hemberg kertoo tiedotteessa.

Kuva: Sonja Hemberg / Kirkon Ulkomaanapu. Näkymä somalialaiselle aavikolle.

Lue myös:

Lähetysseura ja KUA vetoavat Afrikan kuivuusalueiden auttamiseksi

Etiopia kärsii kuivuudesta – Kymmenen miljoonaa ihmistä ruoka-avun tarpeessa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntalaiset puivat rukousta ja seksuaalisuutta Savonlinnassa – näin tilaisuus koettiin
Seuraava artikkeliEU-tuomioistuin: Huivin kieltäminen työpaikalla on tietyissä tapauksissa sallittua

Ei näytettäviä viestejä