EU-tuomioistuin: Huivin kieltäminen työpaikalla on tietyissä tapauksissa sallittua

Työnantaja voi kieltää tietyissä tilanteissa työntekijäänsä pukeutumasta ”mihinkä tahansa poliittiseen, filosofiseen tai uskonnolliseen” vaatteeseen, kuten islamin mukaiseen huiviin. Näin linjasi Euroopan unionin tuomioistuin.

Asiasta kertoivat muiden muassa
Helsingin Sanomat
ja brittiläinen yleisradioyhtiö
BBC
.

Työnantajan vaatimuksen pukeutua neutraalisti on koskettava kaikkia työntekijöitä eikä vaatimus voi nousta esimerkiksi asiakkaiden toiveesta. Kielto voi silti välillisesti syrjiä joitakuita, mikäli sillä pyritään yleispätevyyden sijaan vaikuttamaan vain tietyn uskonnollisen ryhmän tai vakaumuksen edustajan toimintaan.

Tuomioistuin tutki muun muassa tapausta, jossa belgialainen asiakaspalvelija sai potkut käytettyään kiellosta huolimatta huivia työssään. Turvapalveluyritys oli kieltänyt asiakaspalvelutyöntekijöiltään ”kaikki näkyvät uskonnolliset, poliittiset ja filosofiset symbolit”.

Tuomioistuimen mukaan olennaista on, koskeeko kielto kaikkia asiakaspalvelussa työskenteleviä. Jos koskee, silloin se on hyväksyttävä. Tuomioistuimen mukaan tässä tapauksessa yrityksen olisi kuitenkin pitänyt ennen irtisanomista selvittää, olisiko se voinut tarjota korvaavaa työtä, jossa nainen ei olisi työskennellyt asiakkaiden kanssa.

Silti asian lopullinen tulkinta kuuluu paikalliselle tuomioistuimelle.

Tuomioistuin myös huomautti, että uskontoon liittyvä pukeutuminen voi vain hyvin rajatuissa tilanteissa olla keskeinen ja kieltoon oikeuttava seikka.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Burkinikiellot saavat kannatusta Ranskan pääministeriltä

Tutkija: Ranskassa burkineja pidetään sekularismi-idean vastaisina

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon Ulkomaanapu: Etelä-Sudaniin ja Somaliaan tarvitaan kiireesti hätäapua
Seuraava artikkeliProfessori kritisoi puuttumista turvapaikkapäätöksiin: ”Kirkko muuttumassa sosiaalipoliittiseksi lii

Ei näytettäviä viestejä