Kirja-arvio: Claire Keeganilla on taito tuoda esiin ihmisten hyviä puolia

Claire Keegan. Kuva: Philippe Matsas

Irlantilaiselta Claire Keeganilta on ilmestynyt lyhyessä ajassa kaksi suomennosta Tammen Keltaisessa kirjastossa. Nämä pienet asiat ilmestyi viime vuonna ja Kasvatti tänä vuonna.

Nämä pienet asiat kuvaa perheenisää ja jouluaikaa 1980-luvulla. Isättömänä kasvanut Bill Furlong työskentelee hiili- ja puutavarakauppiaana. Hänen perheeseensä kuuluu puolison lisäksi viisi tytärtä.

Furlongin kotiseudulla toimii katolisen kirkon luostarin ylläpitämä ”hairahtuneiden” tyttöjen koulukoti ja Magdalena-pesula. Kyseisten laitosten, joita kirkko ylläpiti yhdessä Irlannin valtion kanssa, toiminta lakkautettiin vasta 1990-luvulla.

Toimittaessaan hiiliä luostariin hän kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo jää vaivaamaan häntä. Puoliso on sitä mieltä, etteivät luostarin tyttöjen elämä koske heitä, mutta Furlong on toista mieltä ja päätyy käytännössä toimimaan vastoin yleistä mielipidettä.

Hän kysyy itseltään, että onko elämässä mitään mieltä, jollei auta kanssaihmisiään. Ja jatkaa: ”Olisiko mahdollista jatkaa elämistä vuosikymmenestä toiseen loppuun asti olematta kertaakaan niin rohkea, että uskaltaisi nousta yleistä mielipidettä vastaan ja kutsua silti itseään kristityksi ja katsoa itseään peilistä?”

Claire Keegan: Nämä pienet asiat. Suomentanut Kristiina Rikman. Tammi 2023. 116 sivua.

TÄNÄ VUONNA suomeksi ilmestynyt, lähes novellimainen Kasvatti on kirjailijan varhaisempaa tuotantoa. Se ilmestyi englanniksi vuonna 2010. Kirja kuvaa irlantilaisen köyhän perheen tyttöä, joka lähetetään kesäksi etäisten sukulaisten luo. Kirja kuvaa koruttomasti ja samalla lämpimästi hoivaa, jota tyttö saa pariskunnalta osakseen. Vähitellen käy ilmi, että hoivaperhettä on aiemmin kohdannut tragedia.

Kesätyttö osallistuu talon töihin, mutta samalla hänestä pidetään hyvää huolta. Hän saa myös arvokkaita elämäntaitoon liittyviä näkemyksiä. Muun muassa siitä, ettei aina tarvitse sanoa yhtään mitään. ”Moni on menettänyt paljon kun on menettänyt tilaisuuden olla sanomatta mitään”, kuten kesäisä sanoo.

Keeganin niukka ilmaisu on rikasta. Hänellä on taito tuoda esiin ihmisissä olevia hyviä puolia. Synkässä maailmassa, jota myös kirjallisuus kuvaa usein ihmisten pahojen tekojen kautta, Keeganin kirjat valaisevat lukijansa päivää.

Kasvatti. Suomentanut Kristiina Rikman. Tammi 2024. 81 sivua.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliEeva Sumiloff saa Pukkilan kirkosta voimaa silloinkin, kun mistään muualta sitä ei saa
Seuraava artikkeliMiten voisimme puhua Israelista tavalla, joka olisi evankeliumia kaikille Pyhän maan asukkaille, Peter Halldorf kysyy

Ei näytettäviä viestejä