Itä-Euroopan kirkoissa oli urkkijoita

UnkariTeolgia_50

Unkarin luterilaisen kirkon piiristä on paljastunut kymmeniä kirkon papistoon ja muuhun johtoon kuuluneita henkilöitä, jotka toimivat sosialistisen diktatuurin vuosina 1948 – 1989 maan salaisen palvelun kontaktihenkilöinä. Joukossa on myös suomalaisten kirkollisten Unkarin-harrastajien ja ystävyysseurakunta-aktiivien tuntemia nimiä.

Tilanne on samankaltainen kaikissa entisen Neuvostoliiton valtapiirin itäeurooppalaisissa kirkoissa. Kirkot olivat muiden yhteiskunnan instituutioiden tavoin turvallisuuspalveluiden aktiivisen tarkkailun kohteena.

Sosialismin ajan kirkollisen urkinnan, raportoinnin ja ilmiantojen salattu ja vaiettu maailma avautuu vasta nyt tutkijoille turvallisuuspalveluiden arkistoissa hitaasti ja vaivalloisesti, vaikka 1989 alkaneesta järjestelmän romahduksesta on jo yli kaksi vuosikymmentä. Menneisyyden valaisemisen prosessi, syyllisyyden kohtaaminen ja salattujen tietojen paljastumisen kanssa eläminen seurakunnissa ja ystäväpiireissä on monissa kirkoissa vaikeaa.

Lue torstaina ilmestyneestä Kotimaasta laaja raportti siitä, miten sosialismin ajan kirkollisten salaisuuksien tutkimiseen suhtaudutaan entisessä Itä-Saksassa, Puolassa, Romaniassa, Unkarissa ja Virossa.

Edellinen artikkeliSippo: Uutisointi Madridista yksipuolista ja negatiivista
Seuraava artikkeliVäitös: Poliiseilla ja maahanmuuttajilla ennakkoluuloja toisistaan

Ei näytettäviä viestejä