Isisin orjuuttamat jesidinaiset ottivat vastaan Saharov-ihmisoikeuspalkinnon

Isisin orjuuttamien naisten ja tyttöjen puolesta julkisuudessa puhuneet ja itsekin Isisin seksiorjina olleet jesidinaiset Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar ottivat eilen vastaan Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon. Asiasta kertoi
Yle
.

Bashar sanoi tilaisuudessa, että palkinto on osoitettu ”jokaiselle naiselle ja tytölle, joka on joutunut Isisin orjuuttamaksi”. Palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa.

Murad on
Ylen
mukaan aiemmin kertonut, että Isis sieppasi hänet 21-vuotiaana kotikylästään Pohjois-Irakista ja hänet pakotettiin heti kääntymään muslimiksi. Hänet pakotettiin myös niin sanottuun avioliittoon, jossa häntä raiskattiin ja kidutettiin.

Bashar siepattiin jo 16-vuotiaana. Isis tappoi hänen sukulaisiaan tytön silmien edessä. Hän pakeni, mutta sekään ei vienyt häntä vapauteen. Irakissa sairaalan johtaja raiskasi hänet ja useita muita uhreja.

Nykyisin naiset asuvat Saksassa. Murad on YK:n hyvän tahdon lähettiläs. Bashar toipuu paetessaan saamistaan vammoista ja haluaa myöhemmin opettajaksi.

Jesidien omaleimainen uskonto on professori Martti Nissisen mukaan yhdistelmä traditioita, joiden juuria voidaan jäljittää suufilaisuuteen ja muihin islamin šiialaisiin perinteisiin, kristinuskoon, juutalaisuuteen, zarathustralaisuuteen, gnostilaisuuteen sekä paikallisuskontoihin.

Isisin taistelijoiden vankeina Irakissa ja Syyriassa on yhä satoja jesidinaisia ja -tyttöjä. Irakin pohjoisosissa asuvat jesidit joutuivat Isisin hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2014.

Lue myös:

Jesidien uskonnon ytimessä on kolminaisuus

Guardian: Maailman suurinta jesidi-temppeliä rakennetaan Armeniaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuotsin kirkon jäsenmäärä väheni marraskuussa odotettua enemmän
Seuraava artikkeliYlikiimingin ja Yli-Iin seurakuntapiirit Kiimingin seurakuntaan vuoden 2019 alussa

Ei näytettäviä viestejä