Guardian: Maailman suurinta jesidi-temppeliä rakennetaan Armeniaan

Pieneen Aknalichin kylään Armeniassa rakennetaan parhaillaan maailman suurinta jesidi-temppeliä, kertoo
The Guardian.

Temppeli rakennetaan armenialaisesta graniitista ja iranilaisesta marmorista. Rukoussalin lisäksi rakennukseen aiotaan tehdä konferenssisali ja museo. Lehtitietojen mukaan temppelin rakentamista rahoittaa Moskovassa asuva jesidi-liikemies Mirza Sloian.

Jesidien tärkein temppeli Lalish, johon jokaisen jesidin tulisi pyhiinvaeltaa kerran elämässään, sijaitsee Pohjois-Irakissa Mosulin lähistöllä.

Ylivoimainen enemmistö maailman jesideistä eli vielä jokin aika sitten Pohjois-Irakissa. Isis on kuitenkin murhannut alueelta tuhansia jesidejä, pakottanut tyttöjä ja naisia seksiorjiksi, pakkokäännyttänyt heitä islamiin ja ajanut jopa 50 000 jesidiä vuorille.

Nyt tuhannet jesidit elävät pakolaisleireillä Irakissa ja Turkissa, ja monet ovat paenneet Eurooppaan. Länsi-Euroopan suurin jesidien diaspora elää Saksassa. Kaikkiaan jesidejä arvioidaan olevan noin 700 000.

Kesäkuussa YK:n riippumaton kansainvälinen Syyrian tutkintakomissio tuomitsi Isisin Pohjois-Irakissa harjoittaman väkivallan kansanmurhaksi. Aiemminkin vakavia vastoinkäymisiä kohdanneet jesidit kuvailevat itseään ”72 kansanmurhan kansaksi”.

Jesidit ovat etninen ryhmä, joiden usko polveutuu zarahustralaisuudesta, kristinuskosta ja islamista. Ääri-islamistit ovat julistaneet jesidit vääräuskoisiksi ja syyttäneet heitä paholaisen palvomisesta. Jesidien yhteisö on suljettu: jesidiksi ei voi kääntyä, eikä avioliittoja ei-jesidien kanssa hyväksytä.

Armeniassa elää noin 35 000 jesidiä, ja jesidit muodostavat Armenian suurimman etnisen vähemmistön.

Edellinen artikkeliEssee: Angela Merkel uskaltaa uida vastavirtaan
Seuraava artikkeliPaavi: Maailma on sodassa, mutta sota ei ole uskonnollinen

Ei näytettäviä viestejä