Essee: Angela Merkel uskaltaa uida vastavirtaan

Iso-Britannian ero Euroopan unionista ravisutti eurooppalaista päiväjärjestystä kuin pitkään pelätty suru-uutinen. Saksan liittokansleri Angela Merkel luonnehti brexitiä suureksi menetykseksi. Samalla hän painotti rauhallisen harkinnan tärkeyttä tilanteen ratkaisemiseksi.

Heinäkuun 17. päivänä 62 vuotta täyttänyt Merkel lukeutuu virkauransa pituuden puolesta jo Saksan raskaan sarjan kanslereihin. Merkel valittiin liittokansleriksi vuonna 2005. Hän kuuluu myös eurooppalaisessa ja kansainvälisessä mittapuussa merkittävimpiin poliittisiin johtajiin. Näin siitäkin huolimatta, että arvostelijoita riittää.

Brexit ei ole ensimmäinen eurooppalainen kriisi, jonka kansleri Merkel kohtaa. Hän osallistui ratkaisevasti euro-kriisin selvittämiseen joutuen varsinkin eteläisen Euroopan maissa ajoittain rankan arvostelun kohteeksi. Eurooppa-politiikka näyttäytyy silti kanslerin silmäteränä, ja hän uskoo Euroopan tulevaisuuteen myös jatkossa, ilman Iso-Britanniaa.

Luterilaisen järkähtämätön

Perinteisesti harkitsevana ja hitaasti lämpiävänä johtajana pidetty Merkel yllätti viime vuonna avaamalla Saksan rajat pakolaisille. Saksalaisten suuri enemmistö toivotti aluksi heidät tervetulleiksi. Tulijoiden loputon virta ja tilanteen kärjistyminen uuden vuoden aattona naisten ahdistelemiseen Kölnissä johtivat kuitenkin kansansuosion säröilyyn.

Asetelma tarjosi Merkeliin jo ennestään tyytymättömille hyvän tilaisuuden yrittää kerrankin kunnolla niskan päälle. Nizzan ja viimeksi Saksan Ansbachin ja Würzburgin radikalisoituneiden islaminuskoisten terrori-iskut sekä Münchenin isku kiristävät mielipideilmapiiriä edelleen.

Kovimmat kansleriin kohdistetut sisäpoliittiset iskut tulivat Merkelin CDU-puolueen baijerilaisen sisaruspuolueen CSU:n johtajalta Horst Seehoferilta. Merkel jatkoi asioiden hoitamista entiseen tapaan ryöpytyksestä huolimatta. Sanotaankin, että Merkelin menestyksen salaisuuksiin kuuluu kärsivällisyys ja kyky asettua turhien riitojen yläpuolelle.

Kansleri näytti kestävän ryöpytyksen luterilaisella järkähtämättömyydellä. Tässä seison, enkä muuta voi -vertaus Lutherin historialliseen esiintymiseen liittyen nousi suosituksi metaforaksi saksalaisessa julkisuudessa.

Pappilan kasvatti

Angela Merkel onkin pappilan kasvatti, DDR:ssä elämäntyönsä tehneen evankelisen papin tytär. Merkelin isä, Horst Kasner, piti papintyönsä ohella Itä-Saksassa tunnettuja pappien jatkokoulutusseminaareja. Horst Kasner oli saanut oman koulutuksensa Länsi-Saksassa, ja Kasnerin perheen ensimmäinen lapsi, Angela Dorothea, syntyi perheen asuessa vielä Hampurissa. Itä-Saksan puolelta lähtöisin ollut perheenisä piti kuitenkin kutsumuksenaan palata sinne papiksi valmistuttuaan. DDR:ssä oli pulaa papeista ja uskonnon harjoittaminen hankalaa, koska valtionjohto piti sitä epäsuotavana, kilpailevana ideologiana.

Papin tyttärenä pienessä Templinin kaupungissa Itä-Saksassa varttuessaan Angela Merkel joutui tottumaan siihen, etteivät kaikki hyväksyneet häntä ja kristinuskoa. Esimerkiksi yhdessä harvoista haastatteluista, joissa hän puhuu henkilökohtaisesta suhteestaan uskoon, hän kuvailee uskon ohjaavan suhtautumistaan asioihin sisäisen kompassin tavoin. Tässä Sonntagsblattille jo vuonna 2003 antamassaan haastattelussa hän kertoo oppineensa uskon kautta myös sen, että voi olla oikein uida vastavirtaan.

Varsinaisen poliittisen uransa Angela Merkel aloitti vasta Saksojen yhdistymisen jälkeen. Pitkään miesten hallitsema poliittinen pelikenttä näytti tylyt kasvonsa ja Merkelin piti tottua pitämään pintansa. Esimerkiksi hänen aloittaessa vanhan kanslerin Helmut Kohlin ministerinä tiedotusvälineet leimasivat hänet vähättelevästi ”Kohlin tytöksi”. Merkelin kansansuosio kuitenkin kasvoi jatkuvasti. Kansleriksi tultuaan hänen suosionsa kipusi jo muutamien viikkojen jälkeen sellaisiin lukemiin, että se päihitti jopa Kohlin suosion sen ollessa korkeimmillaan.

”Die Mutter der Nation”

Merkelistä onkin tullut saksalaisille eräänlainen kansakunnan äitihahmo, ”die Mutter der Nation”. Joskus kuulee myös sanottavan ”Mutti”, mikä kääntyisi suomeksi lähinnä äiskäksi tai mutsiksi. Pahat kielet syyttävät kansleria liiallisesta pragmatismista ja visioiden puutteesta. Tosin sehän sopii luotettavan äitihahmon ominaisuuksiin, että mennään jalat maassa eikä maalailla taivaanrantaa.

Merkelin suurimpana vahvuutena pidetäänkin sitä, ettei tämä ole koskaan yrittänyt olla muuta kuin mitä on. Liittokanslerin virastossa vieraillekin kuulemma tarjoillaan usein lounaaksi konstailematonta perusruokaa, kuten perunakeittoa.

Kuva: Vyacheslav Oseledko / AFP / Lehtikuva. Angela Merkel vieraili Kirgisiassa Ala-Archan kansallispuistossa heinäkuun puolessa välissä.

Edellinen artikkeliRanskassa perjantai julistettiin paastopäiväksi vastauksena isä Jacquesin murhaan
Seuraava artikkeliGuardian: Maailman suurinta jesidi-temppeliä rakennetaan Armeniaan

Ei näytettäviä viestejä